Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Riserva 2017 fra PdB

I maislippet den 4. mai lanseres de gode riservavinene fra samvirkelaget Produttori del Barbaresco. Det er årgang 2017 som står for tur, og det er den femte årgangen på rad som Aldo Vacca og hans 54 bønder lager riserva.

2017 var en røff årgang for bøndene i Produttori del Barbaresco, som sammen disponerer 117 hektar i appellasjonen. Aldo Vacca beskriver sesongen som en berg- og dalbane, hvor våren startet med betydelig frost i midten av april. Skuddene på plantene hadde kommet godt i gang, og frosten kunne ødelegge opptil 100% av avlingen i de laveste radene i vinmarkene, og ingenting i de øvre delene. Frosten var så kraftig at enkelte vinstokker sprakk, døde og måtte replantes. Totalt 20% av avlingen ble tapt i denne frosten. I slutten av april kom det hagl, som særlig rammet Ovello, Montestefano og Montefico (i tillegg til å gjøre store skader i Neive).

Sommeren som fulgte var varm, men ikke ekstremt varm, det var nemlig tørken som skulle bli den store utfordringen. Det kom etterlengtet regn den 30. august, og inn i september fulgte det tre uker med nydelig vær og kjølige netter, som bidro til å gjøre årgangen så god som den ble. Innhøstingen startet tidlig, den 24. september.

– 2017 er en tidlig høstet årgang som smaker som om den er sent høstet, sa Aldo Vacca da vi smakte vinene sammen over telefonen. Den har noe av den sky personligheten, mineraliteten og kompleksiteten som er kjennetegnet til en sen årgang. Han beskriver den som en introspektiv årgang, ikke så deilig og umiddelbar som 2016, mer intellektuell.

I 2018 blir det ikke laget riserva hos PdB. Vinene er gode, men har ikke den nødvendige personligheten som skal til. Problemet var at nattetemperaturen og temperaturen i september ble for høy. Når jeg spør Vacca om hans fremste bekymringer for fremtidens værforhold for vindyrking i Barbaresco er det dette han nevner. Ikke de høye temperaturene, og ikke nødvendigvis tørken, men at minimumstemperaturene i svingningene skal bli for høye, og at temperaturen ikke skal falle i september. – Det er september som pleier å definere en riservaårgang, sier Aldo Vacca, som også forteller at vi kan vente riserva i årgangene 2019, 2020 og 2021.

2017 er en god årgang fra PdB, produsert i totalt 25-30% lavere kvantum enn normalt, med rike, kraftige viner som bør få ligge minst 4-5 år før åpning. Under følger notater på vinene i den rekkefølgen som Aldo Vacca foretrekker å servere dem.

 

Barbaresco Riserva Pajé 2017
#14308901, kr. 579,90
★★★(★)

Pajé er en ganske liten vinmark relativt nære landsbyen, hvor de beste delene ligger i et sør- og sørvestvendt amfi mot elven som ligger lenger ned i dalen. PdB disponerer 1,8 hektar her fra to dyrkere. 6666 flasker produsert. PdBs vinmarker er mest sørvendt, mens Roagnas er mer vendt mot sørvest.

Dufter av jordbær, kirsebær, tørket rose, lær og urter. Bløt frukt i munnen, med middels syre og salt, stram finish med god lengde og hint av varme i utgangen. Lett i stilen i forhold til de andre, og ikke den mest komplekse, men en god vin.

 

Barbaresco Riserva Pora 2017
#14309001, kr. 579,90
★★★★(★)

Pora er sør- og sørvestvendt, ligger nære den temperaturregulerende Tanaro-elven, og har et mer næringsrikt jordsmonn enn andre vinmarker. Her besitter PdB 10,7 hektar vinmark fra tre dyrkere. Dette pleier som regel å være den enkleste og mest tilgjengelige riservaen, men Aldo Vacca trekker frem at det nå er over 25 år siden den største eieren i Pora, med sine 5 hektar, replantet sine vinranker og at vinstokkenes økende alder gjør vinene mer dype og komplekse år for år. Pora utgjør en stort vinmarksareale for PdB, men kun en tredjedel av materialet blir til riserva, resten går i husets standard barbaresco. 13333 flasker produsert.

Pora er også litt lett i stilen, men har kraftigere tannin enn Pajé. Flott, rik og aromatisk duft av kirsebær, roser, hint av tjære, lær og høstløv. Rik og solmoden i munnen, med flott, fyldig frukt, god syre, salt lakrispreg og stram, fast og lang finish med god lengde. 

 

Barbaresco Riserva Muncagota 2017
#14308001, kr. 579,90
★★★★(★)

Muncagota ble tidligere tappet under navnet Moccagatta. Denne sydligste av de tre strukturerte M’ene ligger i øst og er vendt mot den kjøligere formiddagssolen i sydvest. PdB har 4,5 hektar fra tre dyrkere og lagde 10000 flasker.

Tiltalende duft av mørke kirsebær, roser, tjære, lær og lavendel, med et bra floralt løft og aromatisk detaljering. Glatt, rik og fyldig med flott frukt, flott munnfølelse, god intensitet og lang, salt, lakrispreget finish. Voksen og imponerende vin. 

 

Barbaresco Riserva Ovello 2017
#14308801, kr. 579,90
★★★★(★)

Ovello er en stor vinmark helt nord i appellasjonen, og har en kalk- og leirerik jord og stor hellning. Den er eksponert for kjølige vinder og siden den strekker seg over en hel kolle, har den nesten hele spekteret av eksponering, selv om de gode parsellene er enten vendt mot sørøst eller sørvest. De øverste parsellene er de høyestliggende i Barbaresco, på 320 meter. Vinene herfra har ofte mye flott frukt, men kan også være ganske faste. PdB disponerer 20,3 hektar fordelt på 12 dyrkere, og produserte 17744 flasker i 2017.

Ganske bright og flott duft, med preg av kirsebær, nesten bringebær, roser, hint av lyst lær og tjære og fine florale toner. Hint av litt søte aromaer på en god måte. Klar, elegant og flott vin med bra volum i munnen, pen syre og mineral, stram finish med god lengde. Mindre fet stil enn Muncagota, mer elegant. 

 

Barbaresco Riserva Rio Sordo 2017
#14309201, kr. 579,90
★★★★(★)

Rio Sordo er eksponert mot sørvest, og er en lang stripe på den sydlige åskammen i Barbaresco, mot grensen til Treiso. Den opptredde før alltid blant de første i PdB-smakinger, med moderat tannin og tilgjengelig stil. Det er to dyrkere i Rio Sordo, og den ene eier 80% av arealet på 4,5 hektar som PdB disponerer. Denne dyrkeren lager stadig bedre druemateriale ettersom han justerer vinmarksarbeidet til det bedre. Dette gir seg utslag i mer fylde og vekt i vinen de siste årene enn denne hadde tidligere. 10000 flasker produsert.

Noe mer lukket, med preg av modne kirsebær lær, trevirke og høstløv. Streif av tjære. Kremet og lett fyldig med god frukt, god syre og en salt, stram, tørr og lang finish med stor lengde. Middels tannin i flighten. 

 

Barbaresco Riserva Asili 2017
#14307901, kr. 579,90
★★★★(★)

Asili er nok den mest berømte vinmarken i Barbaresco, og ligger syd for landsbyen, med naboer som Pora og Faset i vest, og Martinenga og Rabaja i øst. Kooperativets parseller er sørvest- og sørøstvendte. Vinene herfra kjennetegnes med en spesiell eleganse og raffinement. PdB disponerer 2,2 hektar fra tre dyrkere i Asili, og bruker nesten alt til riserva. De laget 10000 flasker i denne årgangen.

Asili er litt lukket, med fine aromaer av kirsebær, røde bær, markblomster, roser, nøtter, lyst lær, middelhavsurter og et lett streif av tjære og trevirke. Sødmefull, rødbæraktig og løftet frukt i munnen, med god modning, fin syre og fast, stram finish med saltaktighet og hint av rålakris. Delikat, med en underspilt eleganse. Ganske moden og kremet og rød, med faste, modne tanniner. 

 

Barbaresco Riserva Montefico 2017
#14308601, kr. 579,90
★★★★(★)

Montefico ligger nord for Montestefano og grenser mot Ovello, rett øst for landsbyen. Den har et nokså karrig og kalkholdig jordsmonn, er vendt mot syd og sydøst, og drar også nytte av kjølige vinddrag gjennom dalen fra Ovello. Den er derfor noe kjøligere enn Montestefano. PdB har 3,9 hektar fordelt på fem dyrkere. 10000 flasker produsert.

Tiltalende, floral og inviterende, med mørk fruktprofil, med nesten blålige bærtoner, kirsebær, anis, lakris og lær, roser og et streif av tjære. Flott saftig og dyp frukt i munnen med stort volum, høy intensitet, fin syre og stort trøkk og spicy utgang med noe varme. Lang og lakrispreget finish med stramme tanniner. 

 

Barbaresco Riserva Montestefano 2017
#14308701, kr. 579,90
★★★★(★)

Montestefano er som regel den mest muskuløse vinen i kooperativets portefølje. Vinmarken er bratt vendt mot syd og sydøst og har høyt kalkinnhold. Den ligger mellom Muncagota og Montefico, øst for landsbyen, på grensen mot Neive og Aldo Vacca pleier å kalle den en Barolo fra Barbaresco. 3,9 hektar fordelt på seks dyrkere disponeres av PdB, som produserte 14486 flasker i 2017.

Minner en del om Montefico, men med noe mer detaljering. Tiltalende mørk i stilen, kirsebær, lakris, lær, en del tjære, litt asfalt og mineraler. Flott, rik frukt i munnen med stor konsentrasjon, flott spicyness, salte toner og stram, lang finish med godt grep om tungen, noe varme og stor lengde. 

 

Barbaresco Riserva Rabaja 2017
#14309101, kr. 579,90
★★★★(★)

De to mest dominerende åskammene i Barbaresco møtes øst i appellasjonen, i Rabajà, og vinmarken grenser i nordvest mot Asili og med Muncagota på den andre siden av åskammen. Vinene herfra kan være ganske faste og med en veldig flott fruktdybde. Ni dyrkere hos PdB har til sammen 3,7 hektar sørvestvendt areale i Rabajà, og lagde 14438 flasker.

Meget flott nese, med en vifte av aromaer av røde bær, kirsebær, roser, appelsinblomst, lavendel, lær og lakris, med et streif av tjære og røk. Rik, tettvevd og særdeles flott i munnen, med elegant, mørk frukt, glatt tekstur, masse spice og salte toner, stramme, strenge tanniner, stor lengde.

 

Vinforums anbefalinger etter pris

Vinene vurderes for kvalitet i forhold til pris etter en skala fra én til fem stjerner. Stjerner i parentes angir potensial ved lagring.

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
★ Styr unna