Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Råbra schiava

I Italias enorme utbud av unike stedegne viner kan det være lett å overse de røde vinene fra Alto Adige. Det er det ingen grunn til å fortsette med. Det er ikke bare gode hvite viner som lages her, det frembringes også virkelig flotte røde i åssidene ved foten av Dolomittene. Det er snakk om mørke, kjølige, spicy og intense viner, med knasende urtepreg og masse karakter.

Druen schiava, eller vernatsch som den heter på tysk, har vært anerkjent og bredt beplantet i Alto Adige siden middelalderen. På et tidspunkt dominerte den regionens vinmarksareal, men siden andre halvdel av 1900-tallet falt interessen, og i dag er det kun rundt 15% av arealet, omtrent 800 hektar igjen. Schiava har lett for å mutere, og navnet er derfor en samlebetegnelse på en rekke utbredte kloner, som schiava grossa, s. gentile og s. grigio, hvor sistnevnte beskrives som kvalitetsmessig best. Schiava er en utfordrende drue både å dyrke og å vinifisere. Den har et tynt skall og tette klaser som gjør den utsatt for sykdommer og råte, den krever lang modning og mye sol. I kjelleren kreves det særlig oppmerksom vinmaking for å unngå reduktivitet. Kun en håndfull produsenter lager skikkelig god schiava i dag, men det kommer nye til, unge krefter med høy arbeidskapasitet for vinmarksarbeid og med oppdatert vinmarkerkunnskap synes å kunne gi denne druen og dets vinområde et fortjent løft.

Spesialpolene gjorde en grundig jobb med å skaffe knallgode viner til sitt italiaslipp på høstparten i fjor, og det er fortsatt flasker tilgjengelig. Her er noen av de du sporenstreks bør plukke opp et par eksemplarer av. Selv om St.-Magdalener Classico, like øst for Bolzano riktignok er kjent som den beste lokasjonen for å finne gode resultater av den stusselig renommerte schiava-druen, er det særlig inspirerende å smake så lekre viner som disse. Og til sammenligning synes jeg du skal ta med deg en Lagrein fra Gojer, med sin sublime frukt og energi.

Se varebeholdningen via linkene under, og husk at du også kan bestille vinene sendt per post eller få dem levert på døren.

 
Fliederhof St.-Magdalener Classico 2018
Varenummer: 11178701
Pris: 299,90

Knøttliten vingård med én plott på 3 hektar, tilstøtende landsbyen Santa Maddalena. Flott duft av mørke røde bær, urter og anis, med streif av røyk og lær. Saftig, fruktrik og flott i munnen, med god syrlighet og konsentrasjon. Urtepreget og detaljert, med god lengde, lakris i utgangen, og fine faste tanniner. Rågod schiava.

 

Waldgries St.-Magdalener Classico Antheos 2018
Varenummer: 11178201
Pris: 349,70

Beliggende i Santa Giustina, nordøst for S. Maddalena. Tiltalende duft av røde bær og skogsbær, knust pepper, urter, roser, røk og lær. Glimrende frukt i munnen, saftig og syrlig, med glatt tekstur, og preg av lakris og pepper. Kraftfull, salt, lang, og med lett urtebitterhet i finish, og flotte tanniner.

 

Fliederhof St.-Magdalener Classico Gran Marie 2017 
Varenummer: 11178601
Pris: 348,00 

Fliederhofs toppvin, som er en seleksjon av de eldste vinstokkene i deres 3 hektar vinmarksplott. Glimrende duft av røde bær, urter, blomster og mineraler med innslag av røk og lær. Lekker frukt i munnen med fin fylde, urtepreg og anis hele veien, strukturerte faste tanniner og spicy lang finish med lett salt røkpreget utgang.

 
Gojer St.-Magdalener Classico Rondell 2018
Varenummer: 11148201
Pris: 289,90

96 % schiava og 4 % lagrein. Toppvinen til Gojer, fra vinmarken Rondell i S. Maddalena. Glimrende duft av røde bær og skogsbær, urter, lær, pepper og trevirke. Flott frukt i munnen, med saftighet og syre, lett fylde, stram, lang og fast utgang med preg av urter og pepper.

 

Gojer Lagrein Granat 2018
Varenummer: 11178001
Pris: 285,00

Frisk og skogsbærpreget lagrein, med preg av lær, roser og urter på duft. Fruktrik, saftig og syrlig i munnen, salt, med knasende urtepreg, pepper, og lett bitterhet i finish. God lengde, og fine faste tanniner.