Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Mer PdB 2015

Flotte 2015-viner fra det eksepsjonelle kooperativet i Barbaresco ble lansert og utsolgt raskt i mars. Det var snakk om 200-500 flasker av hver av cruene, og 90 magnumer totalt. Sympatisk priset som de er, ble vinene raskt revet ut av importørens lager, men det står fortsatt noen flasker i enkelte polutsalg, og det har akkurat kommet en ny ladning med viner av Montefico og Muncagota i vanlig flaske, samt Ovello i magnum.

Vinene er laget i klassisk modell, med 45-55 dager skallkontakt i store tanker, og modning i botte. Kooperativet disponerer rundt 107 hektar vinmark mellom sine 55 eiere, og butikken driftes av direktør Aldo Vacca, selv fra druedyrkerfamilie, og hans vinmaker siden 1986, Gianni Testa. 2015 er en rik og generøs årgang, som Aldo Vacca selv sammenligner med 2009 og 1990. Han beskriver den som klassisk i det henseende at den er mindre ekstrovert aromatisk og har en mer fremtredende tanninstruktur enn sine naboårganger, men at fruktstilen bærer preg av varme forhold. Årgangen startet med en fuktig vår etter en snørik vinter, påfulgt av en varm sommer og en tørr september. Innhøstingen startet den 26. september. Vacca foreslår selv en lagringsramme på 8-12 år. – For tyve års perspektiv ville jeg heller gått for 2013 eller 2016 når den kommer, sier han, og legger ikke beslag på sine lovord for den kommende årgangen.

Vinene under er lagt i samme rekkefølge som Aldo Vacca valgte å presentere dem. 

Produttori del Barbaresco Pora Riserva 2015
Varenummer: 11718501
Pris: 499,90

Pora er sørvestvendt, ligger nære den temperaturregulerende Tanaro-elven, og har et nokså næringsrikt jordsmonn. Dette pleier alltid å være den enkleste og mest tilgjengelige riservaen. Her besitter PdB 10,7 hektar vinmark. Denne ble ikke smakt, grunnet kork.

Produttori del Barbaresco Paje Riserva 2015
Varenummer: 11718301
Pris: 499,90

Pajé er en ganske liten vinmark litt nærmere landsbyen, hvor de beste delene ligger i et sørvestvendt amfi mot elven som ligger lenger ned i dalen. PdB disponerer 1,8 hektar her. 10.000 flasker produsert.

Noe rik og sødmefull duft av kirsebær, morell, roser, lær, trevirke og anis. Moden, sødmefull og åpen stil i munnen med rød bærfrukt, middels syre og god fruktkonsentrasjon. Litt tight stil, med streng tannin, mye rålakris og tjære og et varmt streif ut.

Produttori del Barbaresco Muncagota Riserva 2015
Varenummer: 11718101
Pris: 499,90

Muncagota ble tidligere tappet under navnet Moccagatta. Denne sydligste av de tre strukturerte M’ene ligger i øst, på grensen mot Neive, og er vendt mot den kjøligere formiddagssolen i sydvest. PdB har 4,5 hektar og lagde 16666 flasker.

Ekspressiv og flott duft av mørke kirsebær, lakris, blomster, lær og tjære. En mørkere profil enn Paje. Sødmefull, generøs og tett fruktkjerne, med flott dybde, pen syre og salt lakrispreget utgang. Noe varme ut. Stor lengde. Flotte stramme tanniner. 

Produttori del Barbaresco Rio Sordo Riserva 2015
Varenummer: 11718601
Pris: 499,90

Rio Sordo er også eksponert mot sørvest, og er en lang stripe på den sydlige åskammen i Barbaresco, mot grensen til Treiso. Den opptrer alltid blant de første i PdB-smakinger, med moderat tannin og tilgjengelig stil. Kooperativet har 4,5 hektar her, og produserte i 2013 13.333 flasker.

Dufter av jordbær, bringebær og kirsebær med røde roser, urter, lær, gammelt trevirke, røk og varm teglsten. Rik, bløt, glatt og fyldig i munnen, med fin balansert frukt, mineral utgang med innslag av trevirke og nøtter. Åpen stil. Stram og tørr med veldig fine tanniner.

Produttori del Barbaresco Asili Riserva 2015
Varenummer: 11717901
Pris: 499,90

Asili er nok den mest berømte vinmarken i Barbaresco, og ligger syd for landsbyen, med naboer som Pora, Martinenga, Rabaja og Muncagota. Kooperativets parseller er sørvestvendte. Vinene herfra kjennetegnes med en spesiell eleganse og raffinement. PdB disponerer 2,2 hektar i Asili, og laget 13.333 flasker i denne årgangen.

Rålekker vin, med en bredere floralitet, lavendel, salvie, urter, lær og anis. Nesten kjølende streif. Fin kirsebærfrukt, ikke for rik og dyp, men elegant. Åpen og volumøs, med fin transparens og løft. Pen syrlighet, salte lakristoner, og med stramme tanniner av fin kvalitet. Anis i utgangen og stor lengde.

Produttori del Barbaresco Ovello Riserva 2015
Varenummer: 11718401
Pris: 499,90

Ovello er en stor vinmark helt nord i appellasjonen, og har en leirerik jord og stor hellning. Den strekker seg over en hel kolle, og har følgelig nesten hele spekteret av eksponering, selv om de gode parsellene er enten vendt mot sørøst eller sørvest. De øverste parsellene er de høyestliggende i Barbaresco, på 320 meter. Vinene herfra har ofte mye flott frukt, men kan også være ganske faste. PdB har 20,3 hektar her, og produserte 18741 flasker i 2015.

Flott vin med høy intensitet og fin transparens i aromabildet, med hint av blålig frukt, kirsebærsyltetøy, blomster, lavendel, lakris og lær. Sursøt, tettvevd og glatt i munnen, men nokså streng, den strammer seg opp innover kurven og blir mørkere og mer lakrsipreget ut. Veldig flott tannin, lær og tjære i finish og stor lengde. Denne trenger tid.

Produttori del Barbaresco Montefico Riserva 2015
Varenummer: 11718001
Pris: 499,90

Montefico ligger nord for Montestefano og grenser mot Ovello, rett øst for landsbyen. Den er vendt mot syd og sydøst, men drar også nytte av kjølige vinddrag gjennom dalen. Nokså karrig og kalkholdig. PdB har 3,86 hektar. 16666 flasker produsert.

Dufter av lakris og kirsebær, roser, fioler, sort te, trevirke og lær. Nokså saftig i stilen, med rik og pent syrlig frukt i munnen, masse salt lakris, bra løft, stor lengde, fine stramme tanniner og salt finish. Skal hedres for løft og syre og klarhet. Tilgjengelig men streng. Trenger tid.

Produttori del Barbaresco Rabaja Riserva 2015
Varenummer: 11718701
Pris: 499,90

De to mest dominerende åskammene i Barbaresco møtes øst i appellasjonen, i Rabajà, og vinmarken grenser i nord mot både Asili og Muncagota. Vinene herfra kan være ganske faste og med en veldig flott fruktdybde. PdB har 3,7 hektar sørvestvendt areale i Rabajà, og lagde 16104 flasker.

Rik, moden kirsebær, roser, lær og nøtter. Glatt og elegant i inngangen, pent syrlig, lett fyldig, med streng og stram tørr finish med lær og anis ut. Lang, med heftige tanniner og noe varme ut. 

Produttori del Barbaresco Montestefano Riserva 2015
Varenummer: 11718201
Pris: 499,90

Montestefano er som regel den mest muskuløse vinen i kooperativets portefølje, og er også den vinmarken som gjerne høstes til sist. Vinmarken er vendt mot syd og sydøst og har høyt kalkinnhold. Kooperativets direktør Aldo Vacca pleier å kalle en Barolo fra Barbaresco. Beliggenheten er mellom Muncagota og Montefico, øst for landsbyen, på grensen mot Neive. 4,5 hektar disponeres av PdB, som produserte 16036 flasker i 2015.

Rik men streng, og med preg av moden kirsebær, morell, lakris, asfalt, lær, tjære og lavendel på duft, med innslag av gammelt trevirke. Fruktintens, saftig, med fin syre, stort volum, fyldig og glatt tekstur, med hint av sødme og alkohol. Strenge, kraftfulle tanniner i utgangen, med streif av røk og tjære, og med stor lengde.