Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ligurias beste rødvin?

Det høver seg å fremheve Rossese di Dolceacqua Superiore fra vinmarken Curli, signert Maccario-Dringenberg, fra siste Italia-slipp i polets spesialbutikker.

114 av totalt under tusen produserte flasker ble tilgjengeliggjort av den røde liguriavinen fra Curli, vinmarken som den legendariske Luigi Veronelli – vinskribent, gastronom og intellektuell – kalte Italias Romanée-Conti. Sammenligningen har selvsagt ingen annen enn anekdotisk verdi, hverken vinstilen eller marken har noen likhet, men nysgjerrigheten bør jo la seg pirre.

Dolceacqua er en rolig landsby, foreviget av Claude Monet med sin flotte buede bro. Den ligger altså i Liguria, ikke langt fra San Remo, 2-3 timers kjøretur sørvestover langs kysten fra regionens hovedstad Genova. Like langt er det opp til Barolo i Piemonte, men det er på den andre siden av de liguriske alper. Det er imidlertid mye kortere til den franske rivierabyen Nice videre i sydvest, og appellasjonen DOC Rossese di Dolceacqua strekker seg nesten helt inn mot franskegrensen. Selv om klimaet i Liguria generelt er kystpreget, mildt og varmt, bidrar fjellandskapet i kommunen Perinaldo, der Curli ligger på 400 meter, til nokså kontinentale forhold. Jordsmonnet er kalkholdig med marine avsetninger. Rossese-vinstokkene i Curli er gamle og anlagt etter metoden albarello, enkeltstående busker, med beplantninger helt tilbake til 1890. Anerkjennelsen av denne vinmarken bidro til etableringen av Italias første cru-system samtidig som at Rossese di Dolceacqua ble Ligurias første DOC i 1972. Det er nå 38 offisielle enkeltcruer fordelt på 7 landsbyer.

Maccario-Dringenberg er produsenten som lager de beste vinene i Dolceacqua i dag. Giovanna Maccario tok over etter sin far i 2001, som var blant pådriverne for etableringen den ovennevnte DOC’en. Han begynte å tappe vin under egen etikett samme år, 1972. Maccario leier Curli på årsbasis, og har rustet den opp etter lang tids neglekt, men tapper også flere andre cru-viner, blant annet Posaú, som er tilgjengelig i BU.

Se alle tilgjengelige Dolceacqua-viner på Vinmonopolet her.

Maccario-Dringenberg Rossese di Dolceacqua Superiore Curli 2018
Varenummer: 11152801
Pris: 352,70

Aromatisk og tiltalende, med duft av kirsebær og plommer, roser, lær, lavendel og anis. Elegant, sursøt, med dyp fruktighet, god fylde og lengde, med flott tanninkvalitet og fast, lett lakrispreget utgang. Dette er en allsidig matvin, og gjerne drikkevin, prøv den til lettere kjøttretter og pasta.