Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Lagringsdyktig sydtyroler

Det er ikke mange av mine venner som våger å åpne noe hvitt fra Italia i en topptung vinmiddag. Men hvis du, som meg, ikke lenger vet om du skal le eller gråte over hva du har blitt villig til å betale for selv en enkel hvit regionalburgunder, er det gode grunner til å ta en ny titt på utbudet av italiensk hvitt, ikke minst i polets spesialbutikker.

Terlano er en subsone i norditalienske Alto Adige med dyrkningsareal på 175 hektar. Kooperativet Cantina Terlano ble etablert i 1893, og representerer i dag 143 vinbønder, som leverer druer fra 190 hektar vinmarker med beliggenhet fra 250 og opptil 900 meters høyde. De har særlig gjort seg kjent for sine glimrende hvitviner, som utgjør brorparten av produksjonen. Mange hevder at deres Terlaner 1, første gang laget i 2011, basert på pinot bianco med en mindre andel chardonnay og sauvignon blanc er Italias beste hvite vin. Også denne ble sluppet i 15 eksemplarer på siste spesialslipp.

Vinmarksområdet Vorberg ligger på 450 til 650 meter over havet, på åskammen Monzoccolo, mellom Bolzano og Merano. Her er det solrikt, bratt og næringsfattig, bestående av gammel vulkansk jord med rød porfyr, sand og kvarts. Pinot bianco herfra gir en lagringsdyktig, ganske fet og kraftfull stil. Cantina Terlans Vorberg '17 kan drikkes nå, for eksempel til rike sjømatretter, eller hvorfor ikke gi den fem-seks år på langs? Prislappen skulle ikke skremme for meget, og ei heller i magnum, som er tilgjengelig til en billigere pris enn to enkeltflasker!

 

Terlan Pinot bianco Vorberg Riserva 2017
Varenummer: 4746001
Pris: 368,10

Dufter av epler, hvit fersken, sitrus, smør, urter og blomster. Frisk, rik og glatt frukt i munnen, med fin fedme, bra trøkk og høy konsentrasjon, minerale toner og anis i utgangen med tørr, lang sitruspreget finish.

 

Terlan Terlaner 1 2017
Varenummer: 12086901
Pris: 1554,70

Prestisjevinen fra Cantina Terlano, basert på 70 % pinot bianco, 27 % chardonnay og 3 % sauvignon blanc. Meget flott duft av epler, blomster, sitrus, smør, ristede toner og fat. Flott og pent syrlig frukt i munnen med stor konsentrasjon, rik fedme og fyldig, glatt tekstur. Stor lengde med tørr, sitruspreget finish. Heftig vin.