Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

I spesialbutikk: Dråper fra oldtidens vinhistorie

I Armenia ble det i 2007 oppdaget et 6100 år gammelt vineri, med druerester, presse og amforaer. Like før og like ved, hadde Zorah, dagens Armenias fremste vineri, etablert seg.

I den enestående oppdagelsen av vingrotten Areni-1 ble de tidligste tegnene på menneskelig tilstedeværelse datert ved hjelp av karbon-14 med 8400 år gamle druestilker. Helt opp i 3700 år gamle druerester var i en slik tilstand at de kunne DNA-analyseres. Verdens eldste lærsko ble også funnet, sammen med krukker med korn, et barn og en halv kvinne. Hun var sannsynligvis spist. Det bar preg av rituell ofring. Vin, blod, fødsel, liv, fruktbarhet og død. Vin har hatt samme symbolikk i årtusener – og fortsatt bedriver kristne symbolsk kannibalisme under nattverden.

Zorik Gharibian er opprinnelig armener, født i Iran av flyktingeforeldre, men ble utdannet i Italia, England og USA, og har sammen med sin kone slått seg opp i Milanos moteverden. Planene om å lage vin i det gamle moderlandet fikk han under sin første reise i 1998, og i 2010 ble første vin til, etter år med research og fremdyrking av gamle druesorter.

Gharibians 15 hektar med vinstokker ligger ved landsbyen Rind, på 1400-1600 høydemeter i vinområdet Vayots Dzor. Jordsmonnet er steinete, sand- og kalkrikt, og phylloxerafritt, slik at stokkene kan stå på egen rot. I vineriet foretrekker han betongtanker og -egg, botte av Allier-eik og amfora – og villgjær. Toscaneren Alberto Antonini har vært med fra starten som konsulterende ønolog.

Vinen Karasì er laget på den eldgamle, lokale druen som også heter Areni, av stokker som er fremodlet av stiklinger fra et 1100-talls kloster i nærheten. Druen modner sent, har tykt skall og er sykdomsresistent, og tilpasset de karrige forholdene i de armenske fjellene, med kalde vintre og store temperatursvingninger mellom dag og natt. Vinstokkene er rotekte, altså upodet, eventuelt podet på gamle røtter av samme art.

Navnet Karasì henspiller på modning i amfora, hvor vinen fått et opphold i 12 måneder. Amforaene er ikke lenger i produksjon i Armenia, så Gharibian har samlet varierende størrelser av gamle amforaer fra gårder og landsbyer i området. Enkelte av krukkene var så store at de måtte rive husvegger for å få de ut. Noen av amforaene graver han ned, noen står over bakken. Zorah Karasí 2017 er særegen og god, og en anledning til å smake vin fra oldtidens vinkrybbe – som den nysgjerrige vinelsker bør benytte seg av!

Vinen er tilgjengelig på Aker Brygge, Sandefjord, Sandnes sentrum og i nettbutikken.

Zorah Karasí 2017
Varenummer: 11036901
Pris: 350,20

Flott, kjølig duft av mørke bær, urter, lær og anis. Syrlig, saftig, strukturert og med god, fyldig frukt i munnen, bra lengde og faste tanniner.