Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

I spesialbutikk: Annenvinen du bør sikre deg

Château Léoville-Las Cases er antageligvis det beste slottet i Saint-Julien og ligger nordvest i kommunen, med sine 97 hektar vinmarker. Den største og beste plotten er omringet av stenmurer og er plassert i nord mot elven Gironde og grenser mot Château Latour i Pauillac, som ligger rett over dreneringsbekken som skiller disse to kommunene. Saint-Julien er den kommunen som har flest klassifiserte slott, men den har ingen førstevekster. Vinene herfra viser gjerne en attraktiv og elegant rødfruktig karakter, en noe lysere fruktstil enn andre kommuner i Médoc, og er den bordeauxkommunen som jeg må innrømme at jeg selv drikker mest av.

Léoville-Las Cases utmerker seg med en særlig dybde og trøkk, og lager lagringskrevende viner som gjerne låner visse trekk fra naboen Pauillac. De har produsert en bemerkelsesverdig stødig kvalitet gjennom lang tid. Generøse venner har latt meg smake skikkelig flotte viner fra 1970 og oppover, hvor særlig 86 har vært fenomenal. Skuffelsen var stor da en magnum 1961 var en suboptimal flaske i Vinforums jubileumsmiddag for et drøyt år siden. Men så var det heldigvis også andre gode flasker på bordet.

Annenvinen til Léoville-Las Cases ble introdusert med årgang 2007 i forbindelse med replantinger på eiendommen. Mange har nok misoppfattet vinen Clos du Marquis som husets annenvin, men det er den ikke, og det har den i gavnet aldri vært, fordi den kommer fra egne, separate vinmarker. Le Petit Lion er navnet på annenvinen, og den baseres hovedsaklig på druer fra yngre stokker cabernet sauvignon, blandet med druer fra eldre merlotstokker og cabernet franc, alt fra kjernedelen av eiendommen i nordøst mot Gironde. Annenvinene fra gode bordeauxslott er definitivt verdt å gjøre seg kjent med. Her er det gode kjøp å gjøre, og Petit Lion er intet unntak, og i de siste årene har den blitt blant de aller beste. 2019 Petit Lion ble lansert i spesialutvalget under bordeauxslippet i desember og er en fantastisk vin til 646 kroner.

Vinene fra 2019 i Bordeaux kommer fra en ganske varm dyrkningssesong, til dels ekstremt varm i juli, men ble hjulpet av viktige regnskyll sesongen gjennom. Nedbøren reddet vinstokkene fra det mest ødeleggende tørke- og varmestresset, og ikke minst var regnet i september viktig for at druene fikk en balansert modning ut mot innhøsting. Vinkvaliteten, særlig på vestsiden har blitt veldig flott, i en litt rik stil, med høy modning, men også med god struktur og friskhet, og en veldig attraktiv frukt og aromatikk. Av de siste årgangene vil jeg si at den minner mest om 2016, med en noe søtere fruktprofil. Mange viner er ganske imøtekommende å smake unge, på grunn av den generøse frukten og det aromatiske spekteret, men det er ingen tvil om at 2019 har lagringsevnen til en svært god årgang. Og nøyaktig hvor god, det kan bare tiden vise.

Lanseringen av 2019-årgangen led for produsentenes del av pandemiforholdene, og mange gikk forsiktig ut, med lavere priser under en primeur-kampanjene. Det var vanskeligere å promotere vinene, det var straffetoll på import til USA, covid, brexit og svake asiatiske markeder. Men prisene på 2019 bordeaux har økt ganske mye i markedet i mellomtiden, så vi er heldige som har tilgang til mange viner innkjøpt på riktig tidspunkt.

Petit Lion 2019 er tilgjengelig på et håndfull vinmonpolutsalg, men det er i skrivende stund også 42 flasker tilgjengelig i nettbutikken.

 

Ch. Leoville-Las Cases Le Petit Lion 2019
Saint-Julien, Bordeaux
#14791401
Kr. 646,60

46 % cabernet sauvignon, 43 % merlot og 11 % cabernet franc, modnet i 30 % nye fat. Dufter av ferske mørke bær, solbær, innslag av røde bær, blomster, lær, sedertre og animalske toner. Fersk, saftig, og med flott frukt i munnen, god syre og en stram og lekker utgang med god lengde og flotte, modne tanniner. En raffinert annenvin i en ganske løftet stil, i kontrast til storebror Leoville-Las Cases som er en rimelig heftig og vektig Saint-Julien. Gi den gjerne fem år på langs.

 
Her er tre andre anbefalelsesverdige viner fra slippet som fortsatt er å få tak i:

 

Ch. de Pez 2019
Saint-Estèphe, Bordeaux
#15029801
Kr. 463,30

56 % cabernet sauvignon, 42 % merlot, 1 % cabernet franc og 1 % petit verdot. Ungdommelig og veldig flott duft av mørke bær, fine animalske toner, røk og varm jord. Presis og med veldig flott frukt i munnen, fin syre og stram, lang finish og gode tanniner. Dette er mye vin for pengene. Prøv om 5-8 år.

 

Ch. Duhart-Milon 2019
Pauillac, Bordeaux
#14264401
Kr. 833,60

70 % cabernet sauvignon og 30 % merlot. Rik, barsk og lett animalsk duft med preg av rike, mørke bær, lær, røk, blyantkvess og sedertre. Strukturert og pent fyldig innover i munnen med veldig god frukt, fin syre og en spicy, rik finish med stor lengde og stramme tanniner. Vent minst 5-6 år.

 

Ch. Clerc-Milon 2019
Pauillac, Bordeaux
#14788501
Kr. 876,70

72 % cabernet sauvignon, 22 % merlot, 4 % cabernet franc og 2 % petit verdot. Rik, moden og flott, med dyp, mørk frukt, blomster, hint av sopp og skogbunn, blyantkvess, lær og fat på duft. Rik og fyldig vin med stor frukt i munnen, tiltalende bærsødme og en lang, rik utgang med stramme og tørre, men modne tanniner. Flott vin. Vent 8-10 år.