Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

I spesialbutikk: 2010 hvit Bordeaux

Hvit Bordeaux er en vintype som gjerne blir oversett, der de står i skyggen av de røde, og forglemt i den veldige interessen for hvite viner fra andre noble adresser. Men å smake en flott hvit bordeauxvin, basert på sauvignon blanc og sémillon, med sin syrlige og aromatiske stil, kremete munnfølelse, dybde og lagringsdyktighet er noe enhver vinelsker bør spandere på seg. Og dette med lagring er et poeng. For mens jeg gjerne drikker både hvite burgundere og topp tørr riesling ungt, er disse vinene sjelden spesielt sjarmerende rett ut fra startgropa. De forløser seg over tid, ettersom fatpreg og ekstrovert aromatikk gir vei for eleganse, fedme og mineralitet. En 1995 hvit Haut-Brion servert til asparges og hollandaise var flasken som for alvor dyttet undertegnede over i fanskaren, og stadig oftere åpnes det hvite bordeauxviner hos meg og mine vinvenner.

I Vinmonopolets spesialslipp for Bordeaux før jul, var det flere gode hvite representert. Jeg vil anbefale å plukke opp noen flasker av disse to 2010-vinene fra Pessac-Léognan, som begge har lett modning, og er tilgjengelig til rundt fire hundre kroner. Du finner lagerbeholdning ved å klikke på linkene under. God fornøyelse!

Château La Louviere Blanc 2010
Varenummer: 11453701
Pris: 399,90
85% sauvignon blanc, 15% sémillon. Pen, lett utviklet duft, med sitrus, smør, voks, fat og grønne blader. Kremet, syrlig og ungdommelig vin, som stadig har lagringsevne. Flott lengde, med syrlig finish og fin mineralitet ut.

Château Couhins-Lurton Blanc 2010
Varenummer: 11462201
Pris: 420,80
100% sauvignon blanc. Noe utviklet hvit bordeaux med duft av sitrus, solbærbusk, stikkelsbær, grønne blader og smør, med innslag av fat og mineraler. Intens, lett fyldig og noe urtepreget på smak, med flott syrlighet, og lang, fast utgang.