Gammel madeira
Gamle årgangsmadeiraer er etter hvert blitt ganske sjelden vare. Den eneste produsenten som har et betydelig lager av gamle viner er Pereira Oliveira, og vinene kan være gode, de. Men kvalitativt er både Barbeito og Madeira Wine Company (MWC), sistnevnte med merker som Blandy’ og Cossart Gordon, hakket vassere. I disse dager lanseres det imidlertid en serie viner fra MWC i tillleggsutvalget, og her bør man kjenne sin besøkstid.
For at en vin skal kunne selges som årgangsmadeira, må den være lagret minst tyve år på fat, men mange av vinene har ligget betydelig lenger. Og det er den oppkonsentreringen som følger av fatlagringen som gir de beste årgangsmadeiraene deres enorme konsentrasjon og imponerende munnfølelse.
Følgende viner er å få:
Bual 1987 Cossart Gordon, #10534705, magnum kr 2990
Verdelho 1979 Blandy’s, #10534401, kr 1890
Terrantez 1976 Blandy’s, #6509401, kr 1999,90
Sercial 1975 Blandy’s, #10534505, magnum kr 3990
Verdelho 1975 Cossart Gordon, #1825101, kr 2129,90
Bual 1962 Cossart Gordon, #10534605, magnum kr 6290
Bual 1958 Blandy’s, #1062301, kr 3590
Den flotteste vinen er utvilsomt Bual 1962 fra Cossart Gordon, tett fulgt av Blandy’s Bual 1958, men alle vinene anbefales. AR