Logg inn / Registrer deg

Est arrivée!

Ja, så er det tredje torsdag i november og tid for den sagnomsuste lanseringen av årets Beaujolais Nouveau. En rekke viner av ymse kvalitet er nytappet og bragt til markedet bare et par måneder etter druene ble plukket.

Historien om Beaujolais Nouveau starter på 1950-tallet og handler om feiringen som skulle skape litt blest og etterlengtet cash-flow til bøndene etter den arbeidskrevende dyrkesesongen, og den resulterende PR-jippoen som sendte regionen Beaujolais i knestående. Det startet med en festlig kampanje, nærmest et høstrituale, som dreide seg om å få den ferskeste vinen opp til bistroene i Paris. Fenomenet spredte seg til resten av verden, som omfavnet konseptet med en sånn tørst at det overskygget alt det regionens viner hadde av ry fra før. På 1980-tallet ble så mye som 60 % av hele produksjonen tappet som nouveau. Det hele ble til en nedadgående spiral med stadig mindre seriøs vin, lavere priser og dalende interesse, og til slutt var kollapsen et faktum. Beaujolais måtte kjøpes fri av landsbruksdepartementet, som sendte halvparten av områdets vin til destillering av teknisk sprit.

Men fra denne brente marken oppstod floraen av de mange etterhvert svært populære produsentene vi har i dag, og et stort mangfold av viner fra Beaujolais. Vinmakeren Jean-Paul Brun er dog ingen nykommer, han lagde sin første årgang fra sitt domaine "Les terres dorées" i 1977. Fra disse gyldne landområder, som har vokst fra 4 til rundt 50 hektar gjennom årene, tilbyr han en rekke usedvanlig flotte viner, som han lar fermentere på vanlig måte, uten den typiske anaerobe kullsyregjæringen (maceration carbonique) som er så populær i Beaujolais. Og det er nok dette som er grunnen til at hans viner er blant mine klare favoritter fra området.

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien er en seleksjon av de tidligst plukkede druene fra Bruns eldste vinmarker i Charnay i sydlige Beaujolais. Der er det steinete og kalkholdig, og vinstokkene er mellom 40 og 75 år gamle, og de produserer små druer med tykt skall. I likhet med de andre vinene fra Brun er hans nouveau’er spontanfermentert på burgundervis. Hans Beaujolais Nouveau Cuvée Première er også god, men enklere og lettere i stilen.

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L'Ancien 2020
Varenummer: 5804001
Pris: 184,90

Tiltalende, ren og frisk beaujolais, med preg av kirsebær, bringebær, blomster og et streif av urter og jordlige mineraler. Pent konsentrert for denne vintypen å være, med saftig og fersk bærfrukt av nokså mørk karakter, god syrlighet og lengde og lett fasthet i utgangen, med et streif av krydder.