Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Champagnespalten: Strålende Billecart 2002

Velkommen til denne nye champagnespalten, som smeller igang med årgang 2002 av prestisjecuvéen Nicolas François fra Billecart-Salmon. Vel er det også blitt prestisjecuvéepris på denne, og mange fans av huset husker nok fremdeles den gangen den spratt opp til nesten dobbel pris i ett stort jafs. Men selv med dagens prislapp på over 1500 kroner smaker den faktisk som den koster. Kvaliteten på vinen har tatt et godt steg opp de senere årene, og de flaskene med den lekre årgang 2002 som er tilgjengelig for øyeblikket er degorgert i april 2019. Det er altså snakk om betydelig tid på bunnfall, og deretter 2 år modning i flaske.

Cuvée Nicolas François (eller NFB som den gjerne kalles på folkemunne) ble første gang laget i 1964 og er oppkalt etter Nicolas François Billecart, som grunnla huset sammen med sin kone Elisabeth Salmon i 1818. Huset ligger i landsbyen Mareuil-sur-Aÿ og disponerer 15 hektar med egeneide vinmarker (se fotnote), og de leier rundt 50, men kjøper i tillegg inn druer fra omtrent 100 hektar vinmark. Med sine 1,8 millioner flasker årlig er det snakk om et mellomstort champagnehus, i dag driftet av Antoine og François Roland-Billecart, og kjellermester François Domi.

I vinifikasjonen vektlegges det å unngå alle muligheter for oksidasjon, og de har siden femtitallet jobbet med en dobbel kaldstabilisering ned til 2 grader for å klare mosten og å fjerne villgjær. Deretter fermenteres basevinene ved hjelp av en kultivert gjærstamme fra vinmarker i Avize, Cramant og Verzenay, sakte og kjølig i mindre ståltanker, og med påfølgende lagring på bunnfall med omrøring. Malolaktisk gjæring benyttes delvis, mens baseviner som har blitt gjæret på fat holdes til non-malo. Resultatet er pure, raffinerte og lagringskrevende viner.

Champagne Billecart-Salmon
Cuvée Nicolas François Brut 2002
Varenummer: 3548101
Pris: 1576,-
(Moestue)

60% pinot noir fra Montagne de Reims og Grande Vallée de la Marne
40% chardonnay fra Côte des Blancs
20% er fatfermentert
Degorgert 04/2019
4 gram dosage

I glasset fremstår vinen i grunnen mer dominert av chardonnay enn pinot noir. Den er finmasket, detaljert og elegant, med uttalte blomstertoner, sitrus, epler, lette gule stenfruktaromaer, sjøvann og rikelig med autolysepreg i retning av en lys nystekt brioche. Den er luksuriøs i stilen, med en kremet munnfølelse, god kraft og vekt, men med en type uanstrengt intensitet og et godt syrlig løft. Avslutningen er stram og tørr, men merket med den begynnende modningens noblesse, og har stor lengde.

Jeg har smakt 2002 Cuvée Nicolas François før, men i en tidligere degorgering. En magnum 1999 var dessuten strålende for noen måneder siden, og flere flasker 2006 har også vært gode. Ingen har imidlertid imponert like mye som denne flasken. Handler du vin i denne prisklassen og liker champagne, er anbefalingen herved overlevert. Drikkes nå og i minst ti år til.

 

* Henholdsvis 7 hektar i Damery, (Vallée de la Marne), 4 hektar i Chouilly, Avize og Le Mesnil-sur-Oger (Côte des Blancs), og 4 hektar i Aÿ og Mareuil-sur-Aÿ (Grande Vallée). De har også fire presser rundt i regionen for å håndtere druene ved innhøsting.