Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Champagnespalten: Deux grandes dames

Prestisjechampagnen La Grande Dame fra Veuve Clicqout ble til i 1972, da basert på årgang 1966. Den er en hyllest til enken som fikk nettopp dette kallenavnet.

2008 var kjellermester Dominique Demarvilles første årgang med full kontroll, etter at han gradvis tok over stafettpinnen fra Jacques Péters, som etter en overgangstid var helt ute av Veuve Clicquot i 2009. Demarville (som siden har gått videre til Laurent-Perrier) anerkjennes for å ha gjort gode løft hos Veuve Clicquot, blant annet økte han pinot noir-andelen på vinene, som i La Grande Dame 2008 er på 92 %. Det var en god idé, for det er denne druen som må sies å være husets spesialitet.

Jeg har ved forskjellige anledninger nylig smakt begge fargene av La Grande Dame fra 2008. Både den hvite og den rosa er bygget på den samme basen av 92 % pinot noir fra Verzy, Verzenay, Bouzy, Ambonnay og Aÿ (i den rekkefølgen andelsmessig) mens det resterende chardonnaymaterialet stammer fra Mesnil-sur-Oger. Dette skulle være kjente kommunenavn og det er tvers i gjennom grand cru.

Stjernen i roseen er imidlertid den 1,3 hektar lille vinmarken Clos Colin i Bouzy. Denne har familien eid siden 1741. In the Champagne region, there's a 'terroir' called Bouzy that has been providing still red wines of excellent quality and exquisite taste since time immemorial skrev Madame Clicquot i 1833. Femten år tidligere skal hun ha laget den første kjente roséchampagnen ved å blande rød og hvit vin.

I Clos Colin lages en av de beste rødvinene i Champagne, med den kvaliteten som trengs for å skape en elegant roséchampagne uten bitterstoffer eller kantete tanniner. La Grande Dame Rosé 2008 er tilsatt 14 % rødvin fra denne marken. Min flaske var en magnum degorgert i desember 2018 med en dosage på seks gram per liter.

Veuve Clicqout La Grande Dame Rosé 2008
Frisk lakserød farge med rosa skjær. En tiltalende og detaljrik duft av røde bær, blodappelsiner, roser og andre florale toner, markant autolysepreg à la nystekt croissant og annen smørbakst, og et hint av lyst ristet hasselnøtt. Elegant og vinøs inngang i munnen, med flott pinot noir-frukt, frisk syre, høy smaksintensitet og en nobel, kremete mousse. En stor vin som avslutter med en liten anistone, ganske tørr og fast for øyeblikket, og selv om den ikke er direkte preget av tanniner, vil den trenge lang tid på å utvikle en harmonisk utgang. Dette vil bli en virkelig flott rosé med ti års lagring.

Den hvite La Grande Dame 2008 utgjorde en forfriskende avslutning på en lang vinkveld av de sjeldne i Italia nylig, og kom i vanlig flaske med degorgering fra januar 2018. Den var syrefrisk og ganske rik og med en fin sødme i frukten, selv om dosagen også her var på seks gram. Duften var floral, med innslag av moden sitrusfrukt, smør og generøst med autolyse. En imponerende og lagringskrevende champagne med lang, tørr og mineralsk utgang. Jeg oppfatter denne flasken som en marginalt mindre interessant vin enn roseen, men her er det også en del andre variabler å ta hensyn til, slik som flaskestørrelse, temperatur, vinglass, samt smakerens tilstand og tilstrekkelighet, for å nevne noen.

 

Denne artikkelen var på trykk i Vinforum I - 2023.

Foto: Eirik Sand Johnsen