Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Champagnespalten: Bollinger R.D. 2007

2007-årgangen av Champagne Bollinger R.D. er den 26. i rekken siden Madame Lily Bollinger i 1967 var den første som lanserte dette konseptet med årgangene 1952, 1953 og 1955 i forskjellige markeder.

Initialene R.D. står for Récemment Dégorgé, eller Recently Disgorged, og tanken var altså å lage en ny type prestisjecuvée med eldre årgangsviner modnet lenge på bunnfall og med lav dosage. Bollinger valgte en dosage på seks gram per liter, noe som var veldig lavt for denne tiden, og som fortsatt er innenfor kategorien extra brut.

Årgang 2007 var en utfordrende årgang i Champagne. En varm og tidlig vår ble påfulgt av en for det meste kjølig sommer, som også ble merket av regn og råte og såvel hagl enkelte steder. Årgangen ble reddet av varmt og solrikt vær som satte fart på modningen mot slutten, hjulpet av vinddrag som kunne tørke opp og begrense råtespredningen. Sesongen krevde mye arbeid i vinmarkene, og innhøstingen startet usedvanlig tidlig, i slutten av august. Før dette hadde det bare vært to august-årganger, 2003 og 1822, men siden 2007 har vi fått 2011, 2015, 2018 og den rekordtidlige 2020. Den som ikke tror på klimaendringer er ikke bonde i Champagne. Av druesortene var det meunier som fikk hardest medfart i 2007, mens chardonnay generelt klarte seg best. Flere valgte å ikke lage årgangschampagne, men materialet var nok bedre enn mange fryktet, med balansert modning og med gode syrenivåer.

Bollinger R.D. Extra Brut 2007 er laget på 70% pinot noir og 30% chardonnay. Druene er selektert fra 14 forskjellige landsbyer, mot normalt over 20, og den største pinot-andelen er i dette året ikke hentet fra Aÿ, men fra Verzenay, som er mer nordvendt og kjøligere. Chardonnaymaterialet er hentet hovedsakelig fra Cramant, og totalt er 91% av materialet fra grand cru-vinmarker, mens resten er premier cru. I kjelleren har druene gjennomgått alkoholgjæring og malolaktisk syreomdannelse i gamle fat over seks måneder før flasking under naturkork på våren i 2008. Inntil dette stadiet er vinen identisk med Bollinger Grande Année, som degorgeres tidligere og med en dosage på rundt 6-7 gram. Degorgeringsdatoen for R.D. er nå satt på frontetiketten (som er tilbakeført til originalt design) og der står det le 10 julliet 2020, altså har den ligget drøye 13 år på bunnfall.

R.D. utgjør normalt rundt 1% av totalproduksjonen på 3 millioner flasker hos Bollinger, altså 30 000 flasker. Produksjonen er imidlertid 10% lavere i 2007 enn forrige årgang 2004. Til Norge er det allokert i underkant av 500 flasker. Noen få magnumflasker er tilgjengelig for horeca og på spesialbestilling via importør.

Champagne Bollinger R.D. Extra Brut 2007 (#3488501, kr. 2519,50) dufter av sitrus, epler, hvite blomster og sjømineraler, med hint av aprikos, grapefrukt, ingefær og kokos. Den har et fint preg av fatgjæring og rikelig med autolyse, brioche, smør, vanilje og ristede nøtter. Flott syrlig, med høy intensitet, mineralpreg i finish og stor lengde. Lett utviklet og kremet mousse, med noe redusert trykk etter årene på flaske.

Dette er en litt lettere og ferskere utgave enn R.D. 2004, og strammere og mer tilknappet enn 2007 Grand Année smakt hos produsenten for et par år siden. Jeg ville ventet på et par-tre års ytteligere lagring, og er ikke bekymret for holdbarhet i 10 år til.

Bollinger R.D. har blitt laget i disse årgangene: 1952, 1953, 1955, 1959, 1961, 1964, 1966, 1969, 1970, 1973, 1975, 1976, 1979, 1981, 1982, 1985, 1988, 1990, 1995, 1996, 1997, 1999 (kun dobbelmagnum), 2000 (kun 350 stk dobbelmagnum), 2002, 2004 og 2007.

Denne artikkelen var på trykk i Vinforum II - 2021 med enkelte mindre endringer.

Foto: Eirik Sand Johnsen