Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Velsmakende Valtellina

Druesorten nebbiolo, som jo står bak monumentale viner som Barolo og Barbaresco, dyrkes kun i beskjedent omfang utenfor Piemonte. Men et sted der den har stor suksess er i Valtellina helt nord i Lombardia, der det dyrkes nebbiolo under lokalnavnet chiavennasca på Addadalens sydvendte skråninger opp mot alpene i Sveits. Vinene er generelt lettere enn sine piemontesiske slektninger, med lavere alkoholnivåer, fine syrenivåer og stor aromatisk finesse. Ukens vin er Rosso di Valtellina 2015 fra produsenten Ar.Pe.Pe.

Valtellina strekker seg over et 40 km bredt belte fra byen Montagno nær Comosjøen i vest til Tirano i øst og omfatter totalt ca 850 ha vinmarker. Det er mange registrerte dyrkere, noe som betyr at den gjennomsnittlige eiendommen er svært liten, og det er kun litt over 30 produsenter som selv tapper sin vin.

Huset Ar.Pe.Pe. er oppkalt etter Arturo Pelizzatti Perego, og det er i dag femte generasjon av familien som står for produksjonen, søster Isabella og brødrene Guido og Emanuele Pelizzatti Perego. Opprinnelig var dette en av de største produsenter i Valtellina, men fremstår i dag kun mellomstor med 13 ha vinmarker sentralt beliggende i og omkring underområdene Grumello, Sassella og Inferno. Stilen er særdeles tradisjonell med som regel lang modning på store botti.

Rosso di Valtellina 2015
Ar.Pe.Pe., Lombardia
#768101, kr 279,90
(Non Dos)

Lys, frisk og tiltalende valtellinavin med innslag av kirsebær, lær, tørkede roseblader og et streif av krydder på duft. Middels fyldig, syrlig og strukturert vin med delikat frukt i munnen, god lengde, pene tanniner og stram og tørr finish. Elegant og holdbar stil.

Mat: Pasta, kylling, lam.