Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Vakker Valtellina

Det er få steder utenfor Piemonte at nebbiolodruen trives, men et av dem er Valtellina nord i Lombardia. Området strekker seg over et 40 km langt belte fra byen Montagno nær Comosjøen i vest til Tirano i øst og omfatter totalt ca 850 ha vinmarker i appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, samt DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina, hvor sistnevnte er fremstilt av tørkede druer. Superioreområdet dekker bl.a. fem underområder som fra vest mot øst benevnes Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella, hvorav Sassella og Valgella er de to største. Det er mange registrerte vindyrkere i regionen, noe som betyr at den gjennomsnittlige eiendom er svært liten, og det er kun ca 30 produsenter som selv tapper sin vin. Nebbiolo, lokalt kalt chiavennasca, skal utgjøre minst 90 % i vinene. Bortsett fra sfursat minner valtellinavinene endel om nebbiolovinene fra Nord-Piemonte, dvs at de er noe slankere enn f.eks. barolo, men med raffinert duft og nebbiolodruens umiskjennelige syrestruktur. Ukens vin er Superiore Sassella del Negus fra produsenten Bruno Leusciatti.

Bruno Leusciatti er tredjegenerasjons vinprodusent i Valtellina, og fra tre ha vinmarker i Sassella lager han primært DOCG Valtellina Superiore Sassella del Negus og DOCG Valtellina Superiore Sassella del Negus Riserva, men i enkelte årganger også en DOC Rosso di Valtellina og/eller en DOCG Sforzato. Stilen er ultratradisjonell, og prisene er blant de rimeligste i regionen.

Valtellina Superiore Sassella del Negus 2015
Bruno Leusciatti, Lombardia
#8277901, kr 207,90
(Blend Wines)

Lys, frisk og ren valtellinavin med innslag av kirsebær, lær, blomster og et streif av krydder på duft. Middels fyldig og pent syrlig vin med flott frukt i munnen, pen lengde og stram og tørr finish. Elegant stil.

Mat: Pasta, kylling, lam.