Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Topp Teroldego

 Teroldego er en lokal druesort i Trentino som i all hovedsak kun dyrkes på høysletten Rotaliano i denne regionen, og vinen fås derfor normalt som DOC Teroldego Rotaliano. Ifølge DNA-analyser har teroldego pinot nero som en av sine stamfedre, og druen er selv i familie med den franske dureza (en av foreldrene til syrah) og i tillegg blant opphavene til de lokale norditalienske sortene lagrein og marzemino. Enkelte hevder at navnet teroldego kommer av «oro del tirolo«, på tysk ‘tiroler gold’, altså «den gylne fra Tyrol». Teroldego kan på sitt beste gi mørke og tette viner med en tydelig duft av mørke kirsebær, en markant tanninstruktur og en karakteristisk tiltalende bitterhet i finish, men etterkrigstidens satsing på høyproduktive kloner og DOC-regulativets tillatte maksimale utbytte på 120 hl/ha gjør at mange av dagens utgaver av denne vinen er lyse, spinkle og karakterfattige viner. Et lysende unntak er imidlertid vinene fra Elisabetta Foradori. Elisabetta Foradori overtok ansvaret for vinproduksjonen på familiens eiendom i 1985 i en alder av kun 19 år, og hun satset allerede fra starten på en kvalitativ linje. I samarbeid med blant annet Universitetet i Milano fant hun frem til kvalitativt gode kloner av teroldego, og de høyproduktive pergolaene ble erstattet med vertikale oppbindingssystemer. Eneste ankepunkt mot vinene har vært en litt vel heftig bruk av ny eik, men siden 2006 brukes det ikke lenger ny eik i produksjonen, og i dag er alle de små eikefatene kastet ut til fordel for amforaer. Ukens vin er enkeltmarksvinen Teroldego Morei 2013 som må være den hittil beste vinen fra denne adressen.
Teroldego Morei 2013 Elisabetta Foradori, Trentino #9328, kr 340
100 % teroldego. Mørk, tiltalende og ungdommelig enkeltmarksvin med sublim frukt og innslag av mørke kirsebær, lær, fioler og et streif av lakris på duft. Pent fyldig, saftig, tett og lett syrlig vin med sublim frukt også i munnen, stor konsentrasjon og lengde, merkbare tanniner og fast og lett bitter finish.
Mat: Lam, okse, vilt.