Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Suveren Saltavin

Mendoza er i dag det suverent største og mest kjente vinområde i Argentina, og det er i dag malbec som er den suverent mest plantede druesort. Men de første vinstokker med malbec (og cabernet sauvignon) ble faktisk plantet helt nordvest i landet, i 1854, i Calchaqui Valley av Ascensión Dávalos, datter av den spanske guvernør i Salta, Nicolás Severo de Isasmendi y Echalar. Denne eiendommen tilhørte familien Dávalos i 170 år, men ble i 2001 solgt til familien Hess og går i dag under betegnelsen Bodegas Colomé. Tre av de originale vinmarksparsellene fra 1854 er fortsatt i bruk, og ukens vin, Malbec Autentico 2016, er laget av druer fra disse prephylloxera-parsellene.

Hess Family Wine Estates ble etablert i Sveits i 1844 og omfatter i dag, foruten Bodegas Colomé i Argentina, også eiendommer i California og Sør-Afrika. Bodegas Colomé omfatter i dag ca 150 ha med vinmarker, beliggende fra 1750 til 3111 moh, noe som gir dem status som noen av verdens høyest liggende vinmarker. Ukens vin er som sagt laget av malbecdruer fra de eldste vinstokkene på eiendommen og er laget på «gamlemåten» uten bruk av fat. Det er ingen billig vin, men et svært imponerende eksempel på hva man kan få til med malbec i Argentina.

Malbec Autentico 2016
Bodegas Colomé, Calchaqui Valley
#7919801, kr 369
(Stenberg & Blom)

Primært laget av druer fra over 100 år gamle vinstokker 2300 moh og laget på gammeldags manér, uten fatlagring. Svært mørk og tett argentinsk høyfjellsmalbec med sublim frukt og innslag av mørke bær, mørke plommer, blomster og et streif av krydder på duft. Fyldig, rik, syrlig og intens vin med sublim frukt i munnen, stor konsentrasjon og lengde og fast og tørr finish. Svært holdbar stil.

Mat: Okse, Vilt

Colomé Auténtico Malbec