Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Rheingau Rosé

Kategorien rosévin var omtrent ikke-eksisterende i Tyskland inntil for ganske få år siden. Riktignok hadde man en type vin med betegnelsen weissherbst, som var en vin laget av en enkelt blå druesort og vinifisert som en hvitvin. Disse vinene varierte i farge fra dyp gule til rosa og inneholdt som oftest litt restsukker. Men i de siste årene har produksjonen av tørr rosévin, slik vi kjenner den fra andre land, altså viner av blå druer laget med en kort skallmaserasjon, økt i Tyskland, og det er særlig viner av druesorten pinot noir – spätburgunder – som har blitt populære. Ukens vin er Pinot Noir Rosé 2017 fra Weingut Breuer i Rheingau.

Weingut Georg Breuer ble etablert i 1880 som en del av vinhandlerfirmaet Scholl & Hillebrand, men ble tidlig på 1900-tallet solgt til Peter Breuer. Sønnen Georg, som har gitt navn til vinhuset, utvidet eiendommen og økte produksjonen. Georgs sønnen Heinrich og Bernhard overtok etter hvert styringen, og det var særlig Bernhard som var en pådriver for kvalitet. I dag er det Bernhards datter Theresa som styrer butikken, sammen med Hermann Schmoranz og Markus Lunden. Eiendommen omfatter i dag 34 ha med vinmarker, hvorav 81 % er riesling og 10 % er spätburgunder. Druene til ukens vin høstes relativt tidlig, og mosten får en kort skallkontakt før vinen gjæres på ståltank, som en hvitvin. Resultatet er en lys og frisk rosévin med moderat alkoholinnhold og spenstig syre. Årgang 2017 er helt tørr, mens tidligere årganger av denne vinen har hatt et streif av sødme.

Pinot Noir Rosé 2017
Weingut Breuer, Rheingau
#2044001, kr 159,90
(Engelstad)

Frisk og typeriktig spätburgunder rosé med innslag av røde bær, blomster og et streif av mineraler på duft. Slank og distinkt syrlig vin med flott frukt i munnen, god lengde og krisp og tørr finish. Elegant stil.

Mat: Fiskesuppe, pasta, kylling.