Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Nyttårschampagnen

Ja, så er det slutt for i år, og det skal markeres med et popp, eller et sukk, slik det sies, fra en flaske god musserende vin. Årets nyttårschampagne er Henriot Blanc de Blancs.

Henriot holder til i Reims, og slekten har siden 1600-tallet dyrket druer i Champagne. Siden 1808 har dette blant de relativt små av grands maisons vært eid av slekten med samme navn. Joseph Henriot, som døde i 2015, var tidligere sjef for Veuve Cliquot og en viktig skikkelse i LVMH-konsernet, før han satset på sin egen families champagnehus i 1994. Året etter kjøpte han burgunderhuset Bouchard, og senere William Fèvre i Chablis.

Den mest relevante nyheten fra Henriot er at de har byttet ut deres mest prestisjefulle vin Cuvée des Enchanteleurs med vinen Cuvée Hemera, med første lansering i årgang 2005. Stilskiftet på toppvinen beskrives av produsenten som en visjonsendring fra Joseph Henriot for å tydeliggjøre porteføljestilen, og skal i praksis bety mer fokus på friskhet og frukt gjennom tidligere plukking og lavere dosage. Fortsatt er vinen basert på like deler chardonnay og pinot noir fra seks grand cru-vinmarker, og tilbringer lang tid på bunnfall - hele 12 år. 16 varelinjer fra Henriot er for øyeblikket tilgjengelig på Vinmonopolet.no, deriblant denne nye vinen, og flere gode modne viner.

Ukens vin består av ren chardonnay fra Côte des Blancs, særlig Mesnil sur Oger og Avize. Det benyttes rundt 40% reserveviner, blant annet en liten andel fra solera, og ligger opp mot fem år på bunnfall. Henriot Blanc de Blancs ble tidligere i år nedsatt fra 480 kroner, og er tilgjengelig i basisutvalgets kategori 6. Prøv den som aperitiff eller til retter av skalldyr.

Henriot Blanc de Blancs
Varenummer: 5701101
Pris: 389,90

Lys og frisk blanc de blancs med innslag av glassepler, lime, mineraler og et streif av autolyse på duft. Middels fyldig og syrlig vin med et streif av sødme inn, preg av glassepler og lime også i munnen, stor lengde og krisp finish.