Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Mineralsk Matelica

Druesorten verdicchio har i Marche gitt navn til to DOC-er: Verdicchio dei Castelli di Jesi og Verdicchio di Matelica samt i nyere tid også to DOCG-er, nærmere bestemt riservautgavene av de to nevnte DOC-ene. Verdicchio var lenge anerkjent for en lokal drue for regionen Marche, men nyere DNA-forskning har vist at den er identisk med trebbiano di soave i Veneto.

Verdicchio dei Castelli di Jesi er den største og mest kjente av de to DOC-ene, beliggende øst for byene Ancona og Jesi. Det var storprodusenten Fazi Batagglia som skapte et navn for denne appellasjonen etter at de i 1954 lanserte sin vin på en karakteristisk, grønn og amforaformet flaske. Fazi Batagglia er fremdeles blant de førende produsentene, men også en rekke andre har markert seg i nyere tid, og navn som Villa Bucci og Sartarelli kan vise til fremragende viner. Verdicchio di Matelica blir med sine i underkant av 300 ha vinmarker definitivt lillebror sammenlignet med Jesi. Men med sine høyereliggende vinmarker, kjøligere klima og mer kalkholdige jordsmonn gir Matelica på sitt beste friskere, syrligere og mer mineralske viner med kjøligere frukt og druens karakteristiske streif av bitterstoffer i finish. Ukens vin er Terre di Valbona Verdicchio di Matelica 2017 fra det lokale kooperativet Cantine Belisario.

Cantine Belisario ble etablert i 1971, fire år etter at Matelica ble DOC. Kooperativet, som er områdets klart dominerende aktør. kontrollerer til sammen 300 ha med vinmarker i og utenfor DOC-en, og lager i tillegg til ukens vin blant annet også en god DOCG Verdicchio di Matelica Riserva Cambrugiano.

Terre di Valbona Verdicchio di Matelica 2016
Cantine Belisario, Marche
#9187601, kr 134,90
(Servco)

Frisk og tiltalende verdicchio med innslag av epler, sitrus, blomster og et streif av urter, fersken og mineraler på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med god lengde og en liten bitter tone i finish.

Mat: skalldyr, fisk.