Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Mineral Silvaner fra May

Viner fra Franken har hatt litt bakglatt føre i norsk vinmarked. Det er ufortjent, ettersom kvaliteten på det som tilbys jevnt over er veldig bra. Det er imidlertid gledelig å se at tilgangen er i vekst, det er nå 38 frankenviner tilgjengelig via polets nettbutikk, mer en tre ganger det som var tilgjengelig for fem år siden.

Franken er den eneste av Tysklands 13 vinregioner som ligger i delstaten Bayern. Det er fortsatt Müller-Thurgau som holder størst beplantningsflate her, og de kvalitativt beste tyske utgavene av denne druen kommer fra nettopp Franken. Like fullt er det silvaner som er Frankens «store» druesort, hvorfra mange mener at de beste utgavene av silvaner kan matche riesling på høyt nivå.

Før 1970 var silvaner den mest plantede druesort i Tyskland, men på 70-tallet overtok müller-thurgau denne rollen, og i dag er det – gledelig nok – riesling som innehar tetposisjonen. De klassiske områder for silvaner var særlig Franken og Rheinhessen, mens også i Pfalz var det på et tidspunkt mer enn 50 % av vinmarkene som var plantet med silvaner. Druesorten antas å være plantet første gang i Tyskland i april 1659 på Fürstlich Castell’ches Domänenamt i Franken. Druesorten gikk den gang under navnet österreicher og ble i sin tid importert fra Østerrike.

Beplantningen med silvaner har lenge vært på retur, og i druesortens to høyborger, Franken og Rheinhessen. Den manglende popularitet skyldes antagelig at vinene oppfattes som relativt nøytrale i sammenligning med mer aromatiske druesorter. Men silvaner gir på sitt beste slanke og lett syrlige hvitviner med en ørliten bitter touch, som gjør vinene til meget anvendelige matviner.

Ukens vin kommer fra Weingut Rudolf May, som ble etablert så sent som i 1999 og består av rundt 10 hektar vinmarker i Eberstal nær Retzstadt nordvest for Würzburg. Her er det muschelkalk som dominerer, en kalkholdig jordsmonnstype med mye fossile forekomster.

Retzstadt Silvaner 2016
Rudolf May, Franken
#7682501, kr. 194,90
(Vinum)

Frisk, ren og tiltalende silvaner ortswein med innslag av epler, blomster, lime og et streif av mineraler på duft. Slank og lett syrlig vin med god lengde, preg av epler og mineraler også munnen og en liten bitter tone i finish. Elegant stil.

Mat: Skalldyr (unntatt krabbe) , Laks/Ørret , Fiskesuppe