Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Mesterlig mencia

Blant vinområdene i Nordvest-Spania har Ribeira Sacra av en eller annen grunn vært lite påaktet i Norge, og det er vel egentlig kun vinen Lalama fra Dominio do Bibei som har gjort seg bemerket. Men i løpet av de siste par år har antall viner fra Ribeira Sacra økt markant i Polets lister, og kvaliteten på mange av vinene er fremragende. Ukens vin er Mencia 2016 fra Adegas Guímaro.

Ribeira Sacra formes av de to dalførene langs elvene Sil og Miño og omfatter bratte terrasserte vinmarker som daterer seg tilbake til romerne. Området omfatter 1258 ha med vinmarker, og det er registrert 2674 dyrkere slik at den gjennomsnittlige eiendommen er svært liten. I og med at det ikke finnes noe kooperativ i området er det mange små dyrkere som kun produserer noen få tusen flasker årlig. Hoveddruen i Ribeira Sacra er mencia, dvs samme druesort som i naboregionene Valdeorras og Bierzo. Men mens menciavinene fra det varme Bierzo ofte er sødmefulle og alkoholsterke er vinene fra det kjølige Rieira Sacra ofte alkoholsvake med mer raffinerte aromaer.

Adegas Guímaro ble etablert av Pedro Rodríguez i 1991. Både mor og far er aktive i vinmarksarbeidet. Eiendommen omfatter 8 ha med vinmarker, og det dyrkes etter økologiske prinsipper.

Mencia 2016
Adegas Guímaro, Ribeira Sacra
#7946501, kr 204,90
(Moestue)

85 % mencia, 10 % bastardo og 5 % caiño tinto. Frisk, tiltalende og ueiket ribeira sacra med kjølig frukt og innslag av mørke bær, fioler og et streif av urter og lær på duft. Pent fyldig og saftig vin med flott frukt også i munnen, god lengde og fast og tørr finish.

Mat: Pasta, lam, okse