Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Mer mondeuse!

Helt øst i Frankrike, mot den italienske grensen ligger Savoie. Med sine rundt 2000 hektar vinmark er det blant landets minste vindistrikter, og har lenge vært lite synlig utenfor det lokale markedet med dets mange besøkende skiturister. I den siste tiden har det likevel blitt en oppsving i interessen for, og tilbudet av Savoie-viner her i Norge, og i skrivende stund er 23 viner tilgjengelig i vinmonopolets nettbutikk. Og mange av vinene er gode. Dette er snakk om kjølige, saftige, friske og mineraler viner, gjerne med et sjarmerende rustikt tilsnitt. De kan ha slektskap med viner fra nordlige Rhone, men også fra Beaujolais, eller fra den andre siden av alpene, i nordlige Piemonte.

Ukens vin er laget på den syrah-beslektede druen mondeuse, signert brødrene André og Daniel Genoux. De kjøpte middelalderslottet Château de Mérande i Arbin, ved foten av Bauges-massivet i 2001, og satt i gang med å revitalisere eiendommen og ivareta deres gamle vinmarker på biodynamisk vis.

La Belle Romaine Arbin Mondeuse 2017
Ch. de Mérande, Savoie
#10663601, kr. 229,90
(Winemarket)

100% mondeuse, biodynamisk dyrket, og spontanfermentert. Flott duft av mørke skogsbær, pepper, anis, knuste einer og animalske toner. Saftig og syrlig bærfrukt i munnen, med god lengde, og faste, lett rustikke tanniner.

Serveres gjerne på den lett kjølige siden, og nytes for eksempel til svin, lam eller and.