Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Livlig Lia Vi

Livlig Lia Vi
 Barbera er Piemontes mest plantede blå druesort, og den kan gi alt fra lett, friske og ueikede viner til kraftige og fatlagrede viner med en alkoholprosent som kryper over 15. Felles for disse vinene er imidlertid et relativt høyt syrenivå, og i de ueikede vinene er det så å si ingen tanniner. Et av de beste kjøp i den litt lettere stile er Barbera d’Asti Lia Vi 2014 fra produsenten Carussin.
Carussin er et lite, familiedrevet vinhus som holder til i San Marzano Oliveto i Asti, en liten by sør for Monferrato Asti, plassert på åsene mellom Nizza Monferrato og Canelli. Eiendommen omfatter i dag 22 ha vinmarker. Gården Carussin ble etablert i 1927, og grunnleggeren Ferro Maggiore kom fra den nærliggende byen Calosso, som gården har tatt navnet etter (Carussin på piemontesk dialekt). Siden 1988 er det Ferro Maggiores barnebarn Bruna som har hatt ansvaret for vinene. Hun har valgt å fokusere på å arbeide i ett med naturen, og vinmarkene dyrkes derfor etter biodynamiske prinsipper. Bruna holder også esler på Carussin, og det er disse eslene som har gitt inspirasjon til både etikett og vinnavn på det som er husets Barbera d’Asti Asinoi. Barbera d’Asti Lia Vi 2014 kommer fra vinmarken Lia Vi og er et hakk hvassere i kvalitet enn Asinoi. Vinen har forsvinnende lite tanniner, et meget lavt innhold av sulfitt, fin syre og er en glimrende allround matvin.
Barbera d’Asti Lia Vi 2014
Carussin, Piemonte
#51289
, kr 175
Frisk og tiltalende enkeltmarksvin med innslag av kirsebær, blomster og et streif av mineraler og humus på duft. Saftig og lett syrlig vin med flott frukt i munnen, god lengde og lett syrlig finish. Litt fyldigere og rikere stil enn Asinoi. Biodynamisk dyrket.
Mat: Pasta, kylling, lam.