Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Kul kurator

I gamle dager var Stellenbosch ansett som det ubetinget beste vinområde i Sør-Afrika, mens det i nyere tid også har vært en del oppmerksomhet omkring Constantia og Overberg (særlig Walker Bay), som begge har et noe kjøligere klima enn Stellenbosch. Men pussig nok har det i Norge de siste årene kanskje vært aller mest fokus på den varme regionen Swartland, der det typisk lages blandingsviner av rhônedruer. Ukens vin er The Curator 2018 fra Badenhorst i Swartland.

Badenhorst omfatter 28 ha med vinmarker i Paardebergfjellene, og farmen ble ervervet av fetterne Adi og Hein Badenhorst i 2008 etter at den hadde ligget brakk en stund. Familien Badenhorst stammer opprinnelig fra Constantia, der bestefaren var ansvarlig for vinmarksarbeidet på Groot Constantia i 46 år.

Vinmarkene til Badenhorst-fetterne omfatter frittstående «bush vines», primært av typen grenache, cinsault og chenin blanc, men det kjøpes også druer fra enkelte av naboene. Både i vinmark og kjeller jobbes det så naturlig som mulig, men det tilsettes litt sulfitt før og etter gjæringen. Vinene lages med spontan helklasefermentering, lang skallmaserasjon og modning på betongtanker eller eldre, store eikefat. Ukens vin er modnet på betongtanker.

The Curator 2018
Badenhorst, Swartland
#6878501, kr 134,90
(Autentico)

51 % shiraz, 15 % mourvèdre, 11 % pinotage, 10 % cinsault, 5 % cabernet sauvignon, 3 % tinta barroca, 3 % grenache og 2 % touriga nacional. Frisk og tiltalende sørafrikansk rødvin med flott frukt og innslag av mørke bær, plommer og et streif av krydder og lær på duft. Pent fyldig, rund og saftig vin med middels syre, plommepreget frukt også i munnen og tørr finish.

Mat: Lam, okse, vilt