Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Konservativ Colares

Vinområdet Colares, som ligger vest for Lisboa, var det første bordvinsområde i Portugal som fikk sin egen appellasjon – i 1908. Området produserer både rødvin (av ramisco) og hvitvin (av malvasia), og det sandholdige jordsmonnet ut mot Atlanterhavet har gjort at området aldri ble rammet av vinlusen phylloxera. Vanskelige dyrkingsforhold samt en økende grad av urbanisering har redusert vinmarksarealet til rundt 20 ha, og Colares er derfor i dag en relativt sjelden vin. Ukens vin er den røde Colares Chitas 1998 fra Adega Beira Mar.

Som i Dão var det tidligere fastsatt ved lov at all vin skulle fremstilles av lokale kooperativer. I Colares gjaldt dette for perioden 1934 til 1994, og vinhus som ønsket en Colares i porteføljen, måtte derfor kjøpe den hos det lokale kooperativet Adega Regional de Colares, som er Portugals eldste, etablert i 1931. Adega Beira Mar har vært en trofast kjøper opp gjennom årene og handler fortsatt vin hos dette kooperativet. Vinen lages etter svært tradisonelle prinsipper, med lang skallkontakt, lang modning på brukte fat og tapping for hånd. Videre modnes vinen minst ti år før den lanseres i markedet.

Colares Chitas 1998
Adegas Beira Mar, Portugal
#3963301, kr 299,90
(Chaeos)

100 % ramisco. Velutviklet colares med innslag av plommer, edeltre, morkent treverk og et streif av vanilje og dyrepels på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med myk inngang, god lengde og fast og tørr finish. Moden stil. Denne vinen kan erfaringsmessig variere mye i kvalitet. Dette er en av de bedre årgangene.

Mat: Lam, okse