Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Grüner fra Gritsch

I Wachau er kvalitetsvinene av grüner veltliner og riesling inndelt i tre kategorier avhengig av sukkernivå i druene og dermed alkoholgehalt i vinene. Den letteste kategorien, Steinfeder, inneholder under 11 % alkohol og ses sjelden på eksportmarkedene. Mellomkategorien Federspiel inneholder som oftest 12-12,5 % alkohol, mens toppkategorien Smaragd ligger over 12,5 %, som oftest mellom 13 og 14 %. Smaragd er naturlig nok de mest imponerende vinene i kraft av større fylde og kropp, men prisene er ofte høye. Aromatisk sett er federspielvinene imidlertid fullt på høyde med vinene i toppkategorien, og det er derfor gjerne i kategorien Federspiel man får mest valuta for pengene. Ukens vin er Grüner Veltliner Axpoint Federspiel 2017 fra Weingut Gritsch.

I ca 200 år holdt Weingut Gritsch til i Mauritiushof ved Spitz i den vestligste og kjøligste del av Wachau i en bygning fra 1200-tallet som tidligere ble brukt av lokale munker. I nyere tid har familien Gritsch imidlertid bygget nye produksjonsfasiliteter i området. I dag er det Franz-Josef Gritsch som står for vinfremstillingen, mens pappa Franz Gritsch har ansvaret for vimarkene. Ukens vin kommer fra vinmarken Axpoint som er regnet som en av de beste i Spitz til druesorten grüner veltliner.

Grüner Veltliner Axpoint 2017
Weingut Gritsch, Wachau
#1295901, kr 209,90
(Pure Wine)

Frisk, ren, tiltalende og typeriktig wachau grüner med innslag av fersken, lime, blomster, urter og et streif av mineraler og hvit pepper på duft. Middels fyldig og lett syrlig vin med glatt tekstur, god konsentrasjon og lengde og tørr, limepreget finish.

Mat: Fisk, kylling