Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Couselos hvitvinskupp

I gamle dager var hvitvinene fra Rioja Spanias mest kjente, men i nyere tid har Rias Baixas overtatt denne rollen. En av områdets aller beste viner selges i dag for en svært hyggelig pris i Norge. Ukens vin er Rias Baixas 2018 fra Quinta do Couselo.

Rias Baixas ble opprettet som en egen DO så sent som i 1987, men etter det har området hatt en rivende utvikling. Fra beskjedne 237 ha med vinmarker i 1987 er det i dag registrert over 4 000 ha, og Rias Baixas er i dag det område i Spania som kan vise til landets høyeste gjennomsnittspriser for hvitvin.

Quinta de Couselo ligger i subregionen O Rosal lengst vest i appellasjonen ned mot elven Miño, og eiendommen var tidligere underlagt cistersiensermunkene som opprettet et kloster i området i 1136. Da kirkens gods ble sekularisert i 1835, overgikk eiendommen til private eiere, og siden 1898 har Quinta do Couselo vært i familien Vicentes eie. Quinta do Couselo eier i dag 5 ha med vinmarker tilplantet med albariño, caino blanco, loureira og treixadura, i tillegg til at det kjøpes inn druer fra enkelte naboer. Ukens vin er gjæret på ståltanker ved 15-16 °C og har ligget på bunnfallet i ca 6 måneder før tapping.

Rias Baixas 2018
Quinta do Couselo, Galicia
#3953201, kr 154,90
(Red & White)

90 % albariño, 5 % caiño blanco og 5 % loureiro. Frisk, tiltalende og druetypisk rias baixas med innslag av epler, fersken, blomster og et streif av anis på duft. Frisk også i munnen, med tiltalende fedme inn, fin syre, god lengde og krisp, eplepreget finish. Suveren til prisen.

Mat: Fisk, skalldyr, kylling