Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Bordeaux til påskelammet

Av og til er det lov å lene seg på klassikerne. Trenger du en god vin til årets påskelam? Eller til de neste ti års påskelam? Eller til en god entrecôte? Du finner den i en haug med polutsalg. Ukens vin er Château Fourcas-Dupré 2019 fra Listrac i Haut-Médoc.

Bordeauxdistriktet Haut-Médoc omfatter underappellasjonene Moulis, Listrac, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe, og de fire siste har høyest status med sine mange anerkjente og klassifiserte slott. Men Listrac og Moulis fikk ingen klassifiserte slott i 1855. Disse to appellasjonene ligger inntil hverandre, med Saint-Julien i nord og Margaux i syd.
Klassifikasjonen har helt siden 1855 vært emne for diskusjoner. Kritikerne hevder at det er urimelig at et renommé basert på salgspriser for mer enn 150 år siden kan være relevant i dag, mens forsvarerne argumenterer med at klassifikasjonen i virkeligheten reflekterer eiendommenes terroir.

Et nærmere studie av jordsmonnsforholdene viser at terroirargumentasjonen i det minste har noe for seg. Jordsmonnet på vestsiden består av ulike typer avleiringer, der de eldste kalles for günz og består av grovt grus, og det er de områdene på vestsiden som har mest günz og ikke forstyrres av andre jordtyper som har det beste utgangspunkt for å frembringe kvalitetsviner, i kraft av god drenering og karrig jord. Særlig er dreneringsevnen viktig, og mange eiendommer med mindre andeler av günz har i nyere tid etablert egne dreneringssystemer i den hensikt å øke vinkvaliteten.

Château Fourcas-Dupré er i dag eid av forretningsmannen Gérard Jicquel, som kjøpte eiendommen i 2019, men det har vært dyrket vindruer på stedet som heter Fourcas siden middelalderen. Navnet Fourcas-Dupré kom til da Jean Antoine Dupré ble eier av eiendommen på midten av 1800-tallet, og det har vært i flere hender frem til i dag. Det ligger på det såkalte Listrac-platået, på rundt 42 meter over havet. Det er å regne som høyt i Bordeaux, og kalles "toit du Médoc" (Médocs tak). Gården består av omlag 46 hektar vinmark og driftes etter bærekraftige prinsipper, og er i overgang fra sertifiseringen HVE-1 til HVE-3 (high enviromental value).

Ukens vin består av 66 % cabernet sauvignon, 33 % merlot og 1 % petit verdot og med 2019s lekre frukt og dybde, kombinert med friskhet og fasthet, er den en flott matvin nå, samtidig som den vil holde lenge i kjelleren.

Ch. Fourcas-Dupré 2019
Listrac, Bordeaux
#11259001, kr 334
(Lars Søreide)

Klassisk, med duft av knuste skogsbær, bjørnebær, solbær og litt solbærbusk, tomatstilk, innslag av blomstertoner, pepper, byantkvess og våt jord. Saftig og sursøt frukt inn i munnen med god syrlighet, flott ferskhet i kombinasjon med den lille utviklingen som gir det hele et åpnere og mer tilgjengelig inntrykk enn en blodfersk bordeauxvin gjør. Utgangen er fast, stram men med nokså moden tannin. God lengde, med fruksødme og syrlighet som varer hele veien gjennom kurven. Mye vin for pengene, og en flott Listrac. Deilig nå som fersk og ungdommelig, men vil lagre pent i minst 10 år, kanskje 20.