Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Birbet Brachetto

Den lokale piemontesiske druesorten brachetto er er nok mest kjent for den alkoholsvake og lett musserende søte rødvinen Brachetto d’Acqui, som kommer fra området rundt byen Acqui Terme sydøst for Asti og som ble klassifisert som DOCG i 1996. Det dyrkes imidlertid også brachetto i Roero lenger mot nordvest, men her har det ikke lykkes produsentene å få en egen appellasjon for denne typen vin, som typisk inneholder 5-6 % alkohol, og siden EUs vinlovgivning på generelt grunnlag krever minimum 6 % alkohol for at et produkt skal kunne klassifiseres som vin, så markedsføres disse produktene i dag som «Mosto d’Uva Parzialmente Fermentato», altså delvis gjæret druemost. Denne lett musserende «rødvinen» fra Roero selges under fellesbetegnelsen Birbet, et ord som på lokal dialekt betyr noe sånt som «ugagnskråke». Ukens «vin» er Birbet 2016 fra Marco Porello.

Kaldmaserasjon av mosten med drueskallene gir en lys rødlig most, og «vinen» fra denne lages på samme måte som Moscato d’Asti, dvs gjæring av mosten i trykk-kontrollerte tette ståltanker. Gjæringen stoppes når alkoholprosenten typisk ligger på 5-6 % og restsødmen er på noe over 100 g/l. Vinen filtreres og tappes under trykk som en lett perlende vin, frizzante.

Familien Porello skaffet seg de første vinmarkene for ca 100 år siden, og Cesare Porello etablerte vinhuset på 1930-tallet. Siden 1994 er det barnebarnet Marco Porello som drifter huset. Eiendommen omfatter 15 ha med vinmarker i kommunene Canale og Vezza d’Alba.

Birbet 2016
Marco Porello, Piemonte
#9866201, kr 129,90
(Vinarius)

100 % brachetto. Lys rød, alkoholsvak, søt og lett perlende rødvin med innslag av bringebær, markjordbær og hylleblomster på duft. Søt, lett og behagelig i munnen, med fin friskhet, middels syre og et ørlite streif av tørrstoffer i finish.

Mat: jordbær, bringebær