Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Besnærende blaufränkish

Druen blaufränkish har sitt hovedsete i Burgenland og er Østerrikes nest mest beplantede rødvinsdrue etter zweigelt, som den faktisk også er en stamfar til. Like over grensen i Ungarn heter den kékfrankos og i Tyskland går den under navnet lemberger. Den skyter knopper tidlig og trenger lang modning, og gir energiske viner med dyp farge og mørk fruktprofil. Østerriksk rødvin var lenge preget av landets hvitvinsdominans og rett og slett av manglende kompetanse. Men de siste ti-femten årene har utviklingen skutt fart, og stadig finner nye overbevisende rødviner veien til vårt marked. Ukens vin er ingen nykommer, men Blaufränkish 2019 fra ledestjernen Moric i Mittelburgenland.

Roland Velich laget i fjor sin 20. årgang under navnet Moric, etter å ha brutt løs fra sin vinmakerfamilie for å løfte blaufränkish til det han mente var fortjente nye høyder. Han har lykkes med det. I dag besitter han rundt 25 hektar med vinmarker, i all hovedsak med denne druen. Han arbeider biodynamisk, med streng sortering i vinmarken og med lave avlinger fra til dels veldig gamle åssidebeplantinger. Vinene lages med forsiktig hånd, med villgjær, uten filtrering eller klaring, og får et opphold på store gamle eikefat.

Burgenland Blaufränkisch 2019
Moric, Burgenland, Østerrike
#1865001, kr. 259,00
(Vinarius)

Saftig og tett blaufränkisch med preg av mørke bær, urter, blomster og krydder på duft. Energisk og flott frukt i munnen, med god syrlighet og en fast og lang utgang med et tiltalende hint av urtebitterhet i finish.

Dette er en anvendelig matvin, og i dag går den til et stykke svinenakke i pannen, med soppsaus.