Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Test: Tyske spätburgundere fra 2020 (+)

Spätburgunder (pinot noir) er Tysklands klart mest plantede blå druesort, og den utgjør i dag 11,2 % av vinmarksarealet i Tyskland. Men de tyske rødvinene var lenge kvalitativt underlegne pinot noir-viner fra andre områder, særlig på grunn av to forhold: De tyske vinene var som oftest laget på tyske pinot noir-kloner, noe som ga mange av vinene uttalte grønne aromaer og svak frukt, og mange av de beste vinene ble lagret på nye franske barriques, noe som gjorde at mange av vinene fremsto som altfor eikepregede. Men de siste årene har mange av de tyske pinot noir-produsentene redusert bruken av ny eik og i tillegg plantet flere franske kloner av pinot noir, slik at vinkvaliteten har økt betraktelig. Når årgang 2020 i tillegg fremstår som den beste årgang for spätburgunder i manns minne, har vi valgt dette som tema for en av våre vintester denne gangen.

Årgang 2020 startet på samme måte som 2019. Vinteren 2019/2020 var varm og tørr. Da vekstsesongen startet var det lite vannreserver. Våren kom også tidlig i 2020 og faren for frost var overhengende. De store regionene unngikk dette. Blomstringen skjedde rekordtidlig, i slutten av mai og uten store problemer. Sommeren ble i likhet med 2019 varm, men på langt nær like ekstrem. Varmebølgene var ikke like varme og nedbøren var mindre og mer spredt. Det siste medførte tørkeproblemer. Unge planter ble stresset og eldre vinstokker gav druer med lite juice. Høsten startet rekordtidlig, allerede i august. September så noe regn, men ikke nok til at det skapte problemer med råte. Druene som ble høstet var flotte, rene, små og med lite juice i forhold til faste bestanddeler. De resulterende vinene er glassklare og flotte. Mer transparent i stil enn 2019 og med god modning. Syrenivået er middels. På grunn av den lave tilgangen på vann var nivået av fenoler høyt i 2020. Til tross for dette er det sjelden å finne den rustikke stilen som kan prege 2019-årgangen. Varmen, særlig på høsten, sørget for at fenolene ble godt modne og gir en mer silkete følelse enn vinene fra året før.

Årgang 2020 synes å ha satt en ny standard for kvaliteten til tyske spätburgundere. Det er en klart bedre årgang enn begge de to gode årgangene 2018 og 2019. Fra flaske viser årgangen gjerne en glassklar og fokusert frukt. Såpass transparent og tydelig at det oppleves detaljer og forskjeller mellom vinene på et nivå som aldri tidligere er sett. Det er oppløftende, men har også problematiske sider. Oppløftende fordi tysk rødvin har nådd et helt nytt kvalitetsnivå. Samtidig er det lettere enn noen gang å erfare at tyske kloner av spätburgunder kvalitativt sett ikke er helt på samme nivå som franske pinot noir-varianter. Det finnes mye god vin laget på tyske kloner, men vin laget på de franske variantene har åpenbart flottere frukt og penere tanniner. Det finnes begge deler i tyske vinmarker og ofte er vinene laget på en miks av tyske og franske druevarianter, men det finnes også en god del eksempler på vin laget utelukkende av varianter fra Tyskland eller Frankrike. De tyske har gjerne en noe mer rustikk frukt og mangler den innsmigrende blomsterpregede parfymen til de beste burgunderne. Strukturelt sett kan de også gjerne oppleves noe mer rustikke. De beste eksemplene står likevel godt på egne ben, men en dyp og interessant frukt. Vin laget på burgundervarianter ligner mer en burgundersk stil. På sitt beste har de tyske vinene på slike pinot noir-varianter lignende silkemyke tanniner og flott parfymert frukt. I tillegg vil en tysk spätburgunder, i alle fall foreløpig, alltid levere en fruktighet på den røde, og ikke overmodne, siden. Mange av de antatt beste produsentene av rødvin i Tyskland foretrekker gjerne å bruke franske pinot noir-kloner, men det er fortsatt blant disse vanlig å blande med tyske spätburgunderkloner.

Av totalt 31 viner fant panelet å kunne gi topp score til fem viner, med anbefaling av ytterligere 13 viner. Fruktkvaliteten på vinene var gjennomgående god, og det var få viner som var skjemmet av eikebruken. Best ut kom Hohrain Spätburgunder 2020 fra Gebrüder Mathis i Baden, Heerweg Spätburgunder 2020 fra Adams Wein i Rheinhessen, Spätburgunder vom Kalkstein 2020 fra Weingut Claus Schneider i Baden og Spätburgunder Kabinett Trocken 2020 fra Koehler-Ruprecht i Pfalz. Isolert sett ble det gitt høyere score til Pares Spätburgunder 2020 fra Adams Wein i Rheinhessen, Schlipf Spätburgunder 2020 fra Weingut Claus Schneider i Baden og Felsenberg Spätburgunder GG 2020 fra Weingut Rings i Pfalz, men her var prisnivået for høyt til å plassere vinene i øverste kategori.

Testen var på trykk i Vinforum V - 2023.

pinot2

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
★ Styr unna

 

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, redaktør
Arne Ronold MW, redaktør

 

Logg inn for å lese hele artikkelen og se våre anbefalinger.