Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Test: Rødviner fra Provence

Nesten 90 % av vinproduksjonen i Provence er roséviner. Mange av disse er relativt enkle og lettdrikkelige i stil, og 40 % av disse vinene konsumeres lokalt. Men det lages også en del interessante rødviner i regionen, og det produseres rødvin i samtlige av regionens ni appellasjoner.

De ni appellasjonene i Provence omfatter Bandol (1555 ha), Bellet (50 ha), Cassis (220 ha), Coteaux d’Aix-en-Provence (4000 ha), Coteaux de Pierrevert (338 ha), Coteaux Varois de Provence (4000 ha), Côtes de Provence (20 200 ha), Palette (46 ha) og Les Baux-de-Provence (325 ha).

Kvalitetsmessig er det ingen tvil om at Bandol er Provences mest interessante appellasjon, og det er særlig rødvinen som påkaller interesse, selv om denne kun utgjør rundt 30 % av områdets produksjon. Hoveddruen i Bandol er mourvèdre, som angivelig er i familie med den spanske monastrell. Den er kommet til Bandol da de lange sjøreiser mot Den nye verden begynte, fordi dens reduktive kvaliteter gjorde den velegnet til de lange reisene, der vinen ble oppbevart i fat. I dag skal den utgjøre minst 50 % og høyest 95 % av rødvinsblandingen i AOC Bandol, og den kan suppleres med grenache og cinsault samt høyst 10 % syrah og carignan. De beste bandolvinene har en høy andel av mourvèdre.

Mourvèdre trives godt med de mange soltimer den finner i Bandol, og da den er en sent modnende druesort, har den behov for det milde været om høsten som beliggenheten ved Middelhavet gir den.

Mourvèdre gir vinene en karakteristisk litt tørr og robust tanninstruktur som trenger tid for å mykne, og reglene krever lagring i minst 18 måneder på barriques eller foudres. Aromaene er preget av mørke bær i de unge vinene og glir over i det animalske (lær), når vinene har fått litt alder.

De øvrige røde provencevinene er ofte blandingsviner, der druesorter som cabernet sauvignon, grenache, syrah, mourvèdre og cinsault dominerer. Enkelte blandingsviner av cabernet sauvignon og syrah har fått en viss internasjonal oppmerksomhet. Det gjelder blant annet vinene fra Domaine de Trévallon i Les-Beaux-de-Provence og Ch. Vignelaure i Coteaux d’Aix-en-Provence. Også Ch. Simone i den lille appellasjonen Palette har skapt seg et visst omdømme. Her er drueblandingen typisk basert på grenache, mourvèdre, cabernet sauvignon og syrah, med små andeler av cinsault og de lokale sortene castet og manosquin.

Vi har denne gangen valgt å se nærmere på Polets utvalg av rødviner fra Provence.

Ikke overraskende var det var det mange bandolviner som scoret høyt i testen. Av totalt 20 viner fant panelet å kunne gi topp score til to viner – begge fra Bandol – med anbefaling av ytterligere syv viner. Av disse syv var fem fra Bandol. Best ut kom Bandol Tourtine 2019 fra Domaine Tempier, Bandol Les Lauves 2016 fra Domaine La Suffrene og Ch. Vignelaure 2017 fra Coteaux-d’Aix-en-Provence. Kun tre viner havnet under middels.

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
★ Styr unna

 

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, nettredaktør
Arne Ronold MW, vinredaktør

 

★★★★★

86
Bandol Tourtine 2019
Domaine Tempier
#14596801, spesialpol kr 608,70
(Nafstad)

85 % mourvèdre og 15 % grenache og cinsault. Frisk og ungdommelig bandol med sublim frukt og innslag av mørke bær, fioler, modent kjøtt, krydder og lær på duft. Pent fyldig, saftig, lett syrlig og strukturert vin med god frukt innover i munnen, pene tanniner og fast og tørr finish. En referansestandard for Bandol. Bør lagres 5-8 år.

 

84
Bandol Les Lauves 2016
Domaine La Suffrene
#14190301, kr 379
(Flaaten)

90 % mourvèdre og 10 % carignan. Frisk og ungdommelig bandol med innslag av mørke bær, blomster, lær, krydder og et streif av urter toner på duft. Kraftig, fyldig og strukturert vin med flott frukt innover i munnen, faste tanniner, pent integrerte 15,5 % alkohol og varm og tørr finish. Bør lagres 5-8 år.

 

 

★★★★

83
Ch. Vignelaure 2017
Coteaux-d’Aix-en-Provence
#14600501, spesialpol kr 365,60
(Servco)

60 % cabernet sauvignon og 40 % syrah. Frisk og tiltalende provencevin med innslag av mørke bær, plommer, krydder og et streif av kamfer, lær og fat på duft. Pent fyldig, kraftig og strukturert vin med flott frukt i munnen, god lengde og fast og tørr finish.

 

83
Bandol 2019
Domaine Gros Nore
#14598201, spesialpol kr 418,30
(Nafstad)

90 % mourvèdre, 5 % grenache og 5 % cinsault. Frisk og ungdommelig bandol med flott frukt og innslag av mørke bær, krydder, modent kjøtt og lær på duft. Pent fyldig, rik, saftig, lett syrlig og strukturert vin med flott frukt innover i munnen, god lengde og varm, tørr og lett rustikk finish. Bør lagres 4-6 år.

 

82
Bandol Moulin des Costes 2018
Domaine Bunan
#7732201, kr 299,90
(Fondberg)

61% mourvèdre, 29 % grenache og 10 % syrah. Mørk og ungdommelig bandol med innslag av mørke bær, mørke plommer, krydder, lær og et streif av animalske toner på duft. Kraftig og fyldig vin med god lengde, markante tanniner, voksne 15 % alkohol og varm, stram og tørr finish. Også denne kan med fordel ligge noen år.

 

82
Bandol 2015
Ch. Salettes
#3616501, kr 314,90
(Plus Vini)

85 % mourvèdre, 10 % grenache og 5 % cinsault. Frisk, noe utviklet og typeriktig bandol med innslag av mørke skogsbær, modent kjøtt, lær og krydder på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med flott frukt i munnen, god lengde og stram og tørr finish.

 

82
Ch. Ste. Anne Bandol 2007
Marquis Dutheil de la Rochère
#7732701, kr 394
(Moestue)

60 % mourvèdre, 20 % grenache og 20 % cinsault. Noe utviklet bandol med innslag av mørke bær, plommer, modent kjøtt, krydder, lær og et streif av tørket frukt på duft. Middels fyldig og strukturert vin med god frukt innover i munnen, pene tanniner og tørr og røff finish. Moden, men holdbar.

 

81
Bandol 2018
Domaine La Suffrene
#14190401, kr 265
(Flaaten)

60 % mourvèdre, 15 % carignan, 15 % cinsault og 10 % grenache. Frisk og typeriktig bandol med flott frukt og innslag av mørke bær, lær og et streif av tobakk og urter på duft. Fyldig, kraftig og strukturert vin med god frukt innover i munnen, pene tanniner og stram, tørr og varm finish.

 

78
Gueule de L-Oup 2021
Ch. Roquefort, Bouches-du-Rhône
#514201, kr 199,90
(Flaaten)

80 % grenache, 10 % cabernet sauvignon og 10 % cinsault. Frisk, ungdommelig og ueiket provencevin med sødmefull frukt og innslag av kirsebær, mørke skogsbær, blomster og et streif av urter på duft. Pent fyldig og saftig vin med flott frukt innover i munnen, god lengde og varm og tørr finish. Lettdrikkelig stil.

 

 

★★★

81
Ch. de Sarrins 2016
Côtes de Provence
#172701, kr 360
(Vininor)

Fremstilt av syrah, grenache, mourvèdre og små mengder carignan fra svært gamle vinstokker. Noe utviklet provencevin med innslag av mørke bær, plommer, tobakk, fat og et streif av lær på duft. Pent fyldig, rik og strukturert vin med god lengde og varm, tørr og lett fatpreget finish.

 

77
Ch. des Chaberts 2018
Coteaux Varois-en-Provence
#13928001, kr 298
(Solmimosa)

Fremstilt av cabernet sauvignon, syrah og mourvèdre. Mørk og lett jordlig provencevin med sødmefull frukt og innslag av solbær, mørke skogsbær, lær og fat på duft. Fyldig, rik og strukturert vin med varm, stram, tørr og lett fatpreget finish.

 

77
Ch. les Crostes Cuvée Prestige 2017
Côtes de Provence
#12186701, kr 299,90
(Champagneinwest)

51 % syrah og 49 % cabernet sauvignon. Noe utviklet provencevin med sødmefull frukt og innslag av røde og mørke bær, blomster og et streif av krydder og fat på duft. Fyldig, rik og strukturert vin med fin syre og varm, tørr og lett fatpreget finish.

 

76
Les Abeillans 2017
Ch. Thuerry, Coteaux Varois-en-Provence
#11090101, kr 249,30
(Provenceviner)

46 % grenache, 36 % cabernet sauvignon og 18 % syrah. Mørk og noe utviklet varoisvin med innslag av bjørnebær, solbær, mørke plommer og et streif av anis og fat på duft. Fyldig og rik vin med fin syre, voksne 15 % alkohol og varm, stram og tørr finish.

 

75
Capucine 2019
Domaine du Loou, Coteaux Varois-en-Provence
#13292901, kr 259
(Solmimosa)

80 % syrah og 20 % cabernet sauvignon. Frisk og lett jordlig varoisvin med sødmefull frukt og innslag av mørke bær, plommer og fat på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med sødmefull frukt også i midtpartiet og varm, tørr og fatpreget finish.

 

75
Haru 2020
Théofile Milan
#10920701, kr 259,90
(Tramontane)

Fremstilt av cabernet sauvignon og mourvèdre. Lys, enkel og usvovlet naturvin med delikat frukt og innslag av røde bær, blomster og et streif av urter på duft. Middels fyldig vin med delikat frukt også i munnen, moderate 12 % alkohol og kort ettersmak.

 

75
Papillon Rouge 2020
Henri Milan
#10920601, kr 289
(Tramontane)

Fremstilt av syrah, grenache og cabernet sauvignon. Frisk, ungdommelig og usvovlet naturvin med innslag av røde og mørke bær, blomster, urter og et streif av lær på duft. Middels fyldig og saftig vin med pene tanniner og kort og varm ettersmak.

 

74
Terres du Loou 2019
Domaine du Loou, Coteaux Varois-en-Provence
#13292801, kr 235
(Solmimosa)

60 % syrah, 20 % cabernet sauvignon og 20 % grenache. Enkel og noe utviklet varoisvin med sødmefull frukt og innslag av mørke bær, plommer og et streif av krydder på duft. Middels fyldig vin med god frukt i midtpartiet og varm og svært tørr finish

 

 

★★

72
Les Amis 2019
Domaine de Sulauze
#10383001, kr 214,90
(Blend Wines)

100 % syrah. Lavt svovlet og noe utviklet vin de france med sødmefull frukt og innslag av kokte bær og plommer på duft. Middels fyldig vin med hul frukt i munnen og tørr finish. En ikke særlig vellykket naturvin.

 

71
La Venne 2019
Domaine de Jale, Côtes de Provence
#10067001, kr 211
(Vinatura)

60 % mourvedre og 40 % syrah. Noe utviklet provencevin med avdempet friskhet og innslag av syltede bær og et streif av plommer og krydder på duft. Enkel vin med middels fylde, tynn frukt i munnen og varm og tørrende finish.

 

 

64
Ch. l’Arnaude Cuvée Nuit Noir 2015
Côtes de Provence
#12149901, kr 206,80

 

Denne testen var på trykk i Vinforum IV - 2022.