Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Test: Rødviner fra Friuli (+)

Friuli-Venezia Giulia, beliggende i den nordøstlige del av Italia inn mot Slovenia, er nok mest kjent for sine hvitviner av høy kvalitet, men 22 % av produksjonen er faktisk rødvin. De beste av dem, som generelt produseres i den østlige del av regionen, holder imidlertid også høy kvalitet.

De mest plantede blå sortene i Friuli er merlot, cabernet franc, refosco del peduncolo rosso og cabernet sauvignon. Det kan kanskje undre at de blå bordeaux-sortene spiller en såpass fremtredende rolle i Friuli, men de har en historie i området som går 150 år tilbake i tid. Da den franske greven Théodore de la Tour (fra Loire) i 1869 på Villa Russiz i Friuli giftet seg med adelskvinnen Elvine Ritter de Zahoni fra Gorizia, fikk hun slottet Villa Russiz i medgift fra sine foreldre, mens greven på sin side bidro med vinstokker fra Frankrike. Utover bordeaux-sortene er de lokale sortene refosco dal peduncolo rosso, schiopettino, pignolo og terrano også populære. Terrano er genetisk sett en slektning av refosco og omtales også som refosco d’istria eller refosco del carso.

Friuli omfatter 12 DOC-områder. Delle Venezie (fra 2017) og Prosecco omfatter hele regionen, mens Friuli-Venezia Giulia (fra 2016) omfatter hele den sydlige del av regionen. Utover disse «paraply-områdene» kan man geografisk sett dele Friuli i en østlig og en vestlig del. Den vestlige delen omfatter DOC-ene Friuli Annia, Friuli Aquileia, Friuli Grave, Friuli Latisana og Lison-Pramaggiore. Fellesnevneren her er en flat topografi og et relativt fruktbart jordsmonn som er dominert av elveavleiringer. Vinkvaliteten i denne delen av Friuli når derfor sjeldent de store høyder.

I den kuperte østlige delen av Friuli er både topografien og jordsmonnet imidlertid langt mer egnet for fremstilling av høykvalitetsviner. DOC-ene her er Friuli Colli Orientali, Collio Goriziano, Isonzo og Carso. Det bør her bemerkes at det også finnes fire områder med status som DOCG i Friuli, men alle disse omfatter kun hvitvin.

Den største av DOC-ene i øst er Friuli Colli Orientali med ca. 1800 ha. Området er delt i fire underområder med fem subsoner: Cividale (subsoner Cialla og Schiopettino di Prepotto), Rosazzo (subsoner Pignolo di Rosazzo og Ribolla Gialla di Rosazzo), Manzano & Buttrio samt Nord for Cividale (subsone Refosco di Faedis). Nest største DOC er Collio – beliggende syd for Friuli Colli Orientale – med rundt 1200 ha, mens Isonzo enda lenger syd har ca. 900 ha og Carso kun 50-60 ha. Carso, som er den sydligste av de fire østlige DOC-ene, er preget av et kalkholdig og jernholdig jordsmonn, noe som gir karakterfulle viner med et distinkt mineralpreg. Særlig er rødvinene av terrano interessante her. Vi har denne gangen valgt å se på Polets utvalg av rødviner fra Friuli.

Blant Polets utvalg på 28 rødviner fra Friuli fant panelet å kunne gi topp score til fem viner, med anbefaling av ytterligere syv viner. Best ut kom Schioptettino 2012 fra Ronchi di Cialla, samme vin i årgang 2016, Arbis Ròs Pignolo 2016 fra Borgo San Daniele, Bergul Rosso 2016 fra Lis Fadis og Rosso Ri Nera 2018, også den fra Ronchi di Cialla.

Panelet bemerket imidlertid at de fleste av vinene var fra enten den nye DOC Friuli-Venezia-Giulia, fra Friuli Colli Orientali eller var klassifisert som IGT. Det var kun én vin fra Isonzo og ingen fra Collio Goriziano og Carso. Det var heller ingen viner av terranodruen, og kun én av pignolo-druen. Så her er det rom for et større og bedre utvalg.

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
★ Styr unna

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, redaktør
Arne Ronold MW, redaktør

 

Logg inn for å lese hele artikkelen!

 

Foto: Cephas