Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Test: Hvitvin fra Auxey-Duresses, Monthelie og Saint-Romain

De mest kjente hvite burgunderne kommer fra Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet og Meursault samt den mer nordlige beliggende grand cru Corton-Charlemagne, og også Saint-Aubin har oppnådd et visst renommé de senere årene. Men med burgunderprisenes himmelflukt den siste tid, i kombinasjon med varmere årganger grunnet klimaforandringene, kan det lønne seg å se litt nærmere på de mindre profilerte kommunene i Sentral-Burgund. Vi har denne gang valgt å se nærmere på hvitviner fra kommunene Auxey-Duresses, Monthelie og Saint-Romain.

Disse strekker seg i et sammenhengende belte fra Meursault og Volnay og vestover mot Hautes-Côtes de Beaune. Nærmest Meursault og Volnay er Monthelie som grenser inn mot begge disse appellasjonene. Monthelie omfatter 99 ha med kommunevin og 41 ha som er klassifisert som premier cru. Rundt 15 % av kommunens vinmarker er tilplantet med chardonnay, men trenden går mot en økende produksjon av hvitvin. De to mest kjente premier cru-markene er Les Champs Fuilliot og Les Duresses. Som et kuriosum kan det nevnes at kommunens offisielle navn er Monthélie, med aksent, mens man lokalt hevder at det skal være Monthelie, uten aksent.

Rett øst for Monthelie finner vi Auxey-Duresses som omfatter 138 ha med kommunevin og ytterligere 32 ha klassifisert som premier cru. Den mest kjente premier cru-marken er naturlig nok Les Duresses som ligger i forlengelsen av vinmarken av samme navn i Monthelie. Det meste hvitvin som lages i Auxey-Duresses er imidlertid kommunevin. Enkelte unntak er premier cru-vinene Les Duresses fra Domaine Changarnier, Les Grands Champs fra David Dubuet, En Reugne fra Bernard Boisson og Les Ecusseaux fra Domaine Jessiaume.

Den østligste av disse tre appellasjonene, Saint-Romain, strekker seg fra Auxey-Duresses og østover og omfatter 135 kommunevinmarker, beliggende vesentlig høyere (350-410 moh.) enn vinmarkene i de to øvrige kommunene. Saint-Romain var opprinnelig en del av Hautes-Côtes de Beaune, men ble i 1947 forfremmet til en egen kommuneappellasjon. Det er ingen vinmarker i Saint-Romain som har premier cru-status, men den beste village-marken regnes som Sous le Château. To tredjedeler av vinproduksjonen i Saint-Romain er hvitvin, og det noe kjøligere klimaet gir viner med en distinkt syrlighet, mens det kalkholdige jordsmonnet bidrar med et tydelig mineralsk preg. Jasper Morris skriver imidlertid i sin nyeste utgave av Inside Burgundy at «Warmer temperatures seem to be putting a little more flesh on the bones of the Saint-Romain whites».

Av totalt 22 viner fant panelet å kunne gi topp score til syv viner, med anbefaling av ytterligere syv. Kun to viner ble vurdert som under middels. Best ut kom Monthelie Les Duresses 2019 fra Fabien Coche, Monthelie Les Duresses 2019 og Saint-Romain 2018, begge fra Maison de Montille, samt Sait-Romain 2015 fra Mark Haisma.

 

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
 Styr unna 

 

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, nettredaktør
Arne Ronold MW, vinredaktør

 

★★★★★

86
Monthelie Les Duresses 2019
Fabien Coche
#11055101, kr 759,90
(Vininor)
Frisk, ren og tiltalende premier cru med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av nøtter og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og lett syrlig, tørr, stram og sitruspreget finish. Meursaultlignende stil.

85
Monthelie Les Duresses 2019
Maison de Montille
#14235801, spesialpol kr 530
(Moestue)
Frisk og tiltalende premier cru med innslag av lime, smør og et streif av mineraler og mandler på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god lengde og stram, krisp, tørr og limepreget finish.

84
Saint-Romain 2015
Mark Haisma
#8218601, kr 424,30
(Moswines)
Frisk og kommunetypisk saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og krisp, mineralpreget finish.

84
Saint-Romain 2018
Maison de Montille
#12129701, kr 429,90
(Moestue)
Frisk og tiltalende saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av allehånde på duft. Middels fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god intensitet og lengde og stram, tørr og mineralpreget finish.

83
Auxey-Duresses Les Hautés Blanc 2019
Domaine Lafouge
#12017801, kr 419
(Garage d’Or)
Frisk og tiltalende kommunevin med innslag av epler, lime, smør og et streif av nøtter og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med glatt tekstur, god lengde og lett syrlig, tørr og limepreget finish.

82
Saint-Romain 2016
Taupenot-Merme
#12781701, 369,90
(Heritage Wines)
Frisk, ren og noe utviklet saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig vin med tiltalende fedme inn, fin syre, god lengde og krisp, stram, tørr og mineralpreget finish.

82
Monthelie 2019
Domaine Changarnier
#14111501, kr 374,90
(Fondberg)
Frisk og tiltalende hvit monthélie med innslag av lime, smør og et streif av blomster og fat på duft. Pent fyldig og syrlig kommunevin, med glatt tekstur, god lengde og krisp, tørr og limepreget finish.

★★★★

82
Saint-Romain Perrière 2018
H. & G. Buisson
#11400301, kr 435
(Vinum)
Frisk, ren og tiltalende saint-romain med innslag av sitrus, smør, blomster og et streif av mineraler og fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og tørr, sitruspreget finish.

82
Auxey-Duresses Les Ecusseaux 2019
Domaine Jessiaume
#13515701, kr 442
(Vincompaniet)
Lys, frisk og tiltalende premier cru med innslag av epler, sitrus, blomster, smør og fat på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med god intensitet og lengde og tørr og lett fatpreget finish. God vin, men en tanke hardt eiket.

81
Saint-Romain Vieilles Vignes 2020
Domaine de Bellene
#1966201, kr 399
(Winetailor)
Frisk og kommunetypisk saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og lett syrlig, tørr og mineralpreget finish.

89
Saint-Romain La Périère 2018
Jean-Marc Pillot
#10535401, spesialpol kr 370,40
(Nafstad)
Frisk, ren og tiltalende kommunevin med innslag av gule epler, sitrus, smør og et streif av mineraler på duft. Pent fyldig og syrlig vin med gul frukt også i munnen, god konsentrasjon og lengde og tørr finish.

80
Monthelie Les Duresses 2017
Benjamin Leroux
#10624001, kr 382
(Moestue)
Frisk og tiltalende hvit monthelie med innslag av lime, blomster, smør og et streif av mineraler og fat på duft. Middels fyldig og syrlig premier cru med glatt tekstur, god lengde og krisp, tørr og limepreget finish.

80
Saint-Romain Sous Le Château 2019
Benjamin Leroux
#1956501, kr 390
(Moestue)
Frisk, ren og tiltalende saint-romain med innslag av sitrus, smør og et streif av ristede toner, mineraler og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med korrekt fedme inn, god lengde og tørr, lett syrlig og sitruspreget finish.

79
Monthelie 2019
Berthelemot
#13586301, kr 389
(Okav)
Frisk og tiltalende hvit monthélie med innslag av lime, smør og et streif av blomster, mineraler og fat på duft. Pent fyldig og syrlig kommunevin, med glatt tekstur, god lengde og krisp, tørr og limepreget finish.

★★★

81
Saint-Romain Sous Le Château 2019
Camille Giroud
#14017501, spesialpol kr 489,90
(Selected Wines)
Frisk, ren og tiltalende saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig vin med tiltalende fedme inn, fin syre, god lengde og krisp, tørr og sitruspreget finish.

78
Auxey-Duresses La Macabrée 2018
Olivier Leflaive
#7772301, kr 429,90
(Excellars)
Lys, frisk og korrekt kommunevin med innslag av sitrus, gule plommer, røyk og fat på duft. Middels fyldig vin med korrekt fedme inn, middels syre, god frukt i midtpartiet, moderat konsentrasjon og varm, tørr og fatpreget finish. En tanke hardt eiket.

77
Auxey-Duresses 2018
Clos du Moulin aux Moines
#10866001, kr 424,90
(Plus Vini)
Frisk og korrekt kommunevin med innslag av modne epler, sitrus, smør og et streif av ristede toner og fat på duft. Pent fyldig vin med glatt tekstur, fin syre, god lengde og lett syrlig, tørr og sitruspreget finish.

76
Saint-Romain 2016
Louis Jadot
#7344001, kr 349,90
(Signature Wines)
Frisk og kommunetypisk saint-romain med innslag av sitrus, smør, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, glatt tekstur, god lengde og lett syrlig, tørr og mineralpreget finish.

76
Saint-Romain 2018
Clos du Moulin aux Moines
#6904301, kr 365,90
(Plus Vini)
Frisk og kommunetypisk saint-romain med innslag av modne epler, sitrus, smør og et streif av mineraler og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og krisp, tørr og lett mineralpreget finish.

75
Saint-Romain 2019
Chartron & Trebuchet
#13331001, kr 299,90
(LaMarc Wines)
Frisk og kommunetypisk saint-romain med innslag av sitrus, smør og et streif av mineraler og fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med tiltalende fedme inn, god lengde og lett syrlig, tørr og sitruspreget finish.

★★

74
Monthelie Sous Le Cellier 2018
Clos du Moulin aux Moines
#12960301, kr 399,90
(Plus Vini)
Frisk og korrekt kommunevin med innslag av sitrus, smør og et streif av oksiderte epler og fat på duft. Middels fyldig vin med glatt tekstur, slapp syre, moderat konsentrasjon og tørr og lett bitter finish.


69
Saint-Romain 2016
Jaffelin
#10341101, kr 289,90

Denne artikkelen stod på trykk i Vinforum II – 2022.

Foto: Jon Wyand