Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Test: Hvitvin fra Auxey-Duresses, Monthelie og Saint-Romain (+)

De mest kjente hvite burgunderne kommer fra Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet og Meursault samt den mer nordlige beliggende grand cru Corton-Charlemagne, og også Saint-Aubin har oppnådd et visst renommé de senere årene. Men med burgunderprisenes himmelflukt den siste tid, i kombinasjon med varmere årganger grunnet klimaforandringene, kan det lønne seg å se litt nærmere på de mindre profilerte kommunene i Sentral-Burgund. Vi har denne gang valgt å se nærmere på hvitviner fra kommunene Auxey-Duresses, Monthelie og Saint-Romain.

Disse strekker seg i et sammenhengende belte fra Meursault og Volnay og vestover mot Hautes-Côtes de Beaune. Nærmest Meursault og Volnay er Monthelie som grenser inn mot begge disse appellasjonene. Monthelie omfatter 99 ha med kommunevin og 41 ha som er klassifisert som premier cru. Rundt 15 % av kommunens vinmarker er tilplantet med chardonnay, men trenden går mot en økende produksjon av hvitvin. De to mest kjente premier cru-markene er Les Champs Fuilliot og Les Duresses. Som et kuriosum kan det nevnes at kommunens offisielle navn er Monthélie, med aksent, mens man lokalt hevder at det skal være Monthelie, uten aksent.

Rett øst for Monthelie finner vi Auxey-Duresses som omfatter 138 ha med kommunevin og ytterligere 32 ha klassifisert som premier cru. Den mest kjente premier cru-marken er naturlig nok Les Duresses som ligger i forlengelsen av vinmarken av samme navn i Monthelie. Det meste hvitvin som lages i Auxey-Duresses er imidlertid kommunevin. Enkelte unntak er premier cru-vinene Les Duresses fra Domaine Changarnier, Les Grands Champs fra David Dubuet, En Reugne fra Bernard Boisson og Les Ecusseaux fra Domaine Jessiaume.

Den østligste av disse tre appellasjonene, Saint-Romain, strekker seg fra Auxey-Duresses og østover og omfatter 135 kommunevinmarker, beliggende vesentlig høyere (350-410 moh.) enn vinmarkene i de to øvrige kommunene. Saint-Romain var opprinnelig en del av Hautes-Côtes de Beaune, men ble i 1947 forfremmet til en egen kommuneappellasjon. Det er ingen vinmarker i Saint-Romain som har premier cru-status, men den beste village-marken regnes som Sous le Château. To tredjedeler av vinproduksjonen i Saint-Romain er hvitvin, og det noe kjøligere klimaet gir viner med en distinkt syrlighet, mens det kalkholdige jordsmonnet bidrar med et tydelig mineralsk preg. Jasper Morris skriver imidlertid i sin nyeste utgave av Inside Burgundy at «Warmer temperatures seem to be putting a little more flesh on the bones of the Saint-Romain whites».

Av totalt 22 viner fant panelet å kunne gi topp score til syv viner, med anbefaling av ytterligere syv. Kun to viner ble vurdert som under middels.

 

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
 Styr unna 

 

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, nettredaktør
Arne Ronold MW, vinredaktør

 

Logg inn for å lese testresultatene!