Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Riserva 2019 fra PdB (+)

Det forbilledlige vinkooperativet Produttori del Barbaresco presenterer med 2019 er en rekke solide viner med intens aromatikk, dybde og spenst. Selskapets frontmann Aldo Vacca forteller at de tidlig var ganske sikre på at dette var en årgang for enkeltmarksriservaer, noe de valgte å droppe i 2018. Vinene lanseres i bestillingsutvalget 8. mai.

"Det var varmt, men ikke for hett", sier Vacca. "Vi fikk godt med regn på vinteren og våren, så selv om juli og august var tørre, var det ikke noe problem med vanntilgangen i jorden."

De siste ukene før innhøsting er alltid viktige for å gi gode og detaljerte viner, og man ønsker seg generelt bra værforhold med kjølige netter og varmere dager. Dette fikk de i både starten og i slutten av september, og inn i oktober mot plukking.

"Vi ble litt usikre da det ble litt for varmt, nesten sommertemperaturer både natt og dag midt i september" sier Vacca. "Men jeg synes vi fikk nok kjølige netter til å få laget karaktersterke viner." De startet innhøstingen den 8. oktober.

"2019 minner meg litt om 2013" fortsetter han. "Det er en strengere årgangstype med mye personlighet. Den er lettere og lysere enn 2020 som følger etter. En kompleks, dyp og vertikal årgang, kan du si. Hver vin er veldig fokusert og presis"

Aldo Vacca kommer selv fra vindyrkerfamilie og tok over etter sin far som leder for kooperativet. Kooperativet består nå av totalt 54 dyrkere. Vinmarksarealet øker litt år for år, men det er marker til bruk i standardbarbarescoen, og ikke i enkeltmarksvinene. Der finnes det ikke mer mark å finne.

Jeg spør Aldo om han tror at PdB om tyve år vil ha færre dyrkere i kooperativet enn i dag, fordi det er mer attraktivt å lage egen vin?

"Det er vanskelig å si", svarer han. "Det har skjedd før. Mange nyetableringer ble gjort på 80 og 90-tallet, men i det nye millenniet stoppet det opp."

Blant de 54 eierne i PdB er det bare 35 av dem som er vindyrkere på fulltid. Den siste dyrkeren som forlot PdB, gjorde det i 2006.

"Man kan kanskje se for seg at veldig små landeiere, la oss si den lokale postmannen, som eier en tredjedels hektar, vil kunne være fristet til å selge plotten sin til noen rike amerikanere for eksempel, men han vil ikke forlate kooperativet for å begynne å lage vin. Og selv om markedet er godt for barolo og barbaresco nå, er det usikre tider i verdensøkonomien og verdenssituasjonen, med kriger og det hele. Og bøndene tjener godt ved å være del av Produttori del Barbaresco."

Mønsterkooperativet PdB fortsetter å imponere med sine viner, og selges fortsatt til relativt gunstige priser. Her følger smaksnotater på 2019-riservaene, i den rekkefølgen som Aldo Vacca selv valgte å vise dem.

Logg inn for å lese resten av artikkelen!