Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Burgund 2022: De første vinene fra Leflaive (+)

2022-vinene fra Burgund har begynt å komme, den første av to lettelsens årganger med høyere produksjonsvolumer etter den veldig knappe 2021-årgangen. Stilen på vinene synes også å være av den mer generøse typen og forventelig ganske rik og med mye frukt. Nylig fikk jeg anledning til å smake noen av de enklere vinene fra Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet, og de bekreftet dette inntrykket.

2022 er den tørreste og varmeste årgangen siden 1947. Leflaive beskriver selv årgangen som en overraskelse, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. "Den varme, til og med brennhete sommeren fikk oss til å lure på hvordan vinstokkene ville reagere. Det er nå tydelig at de tilpasset seg svært godt, noe som tillater oss å være optimistiske for årgangen." skrev de i etterkant.

Den foregående vinteren hadde vært mild og med lite regn. Starten på våren som fulgte var tørr, men heldigvis relativt kjølig, noe som bremset utviklingen. Frost i april har nærmest blitt normen, men det var ikke et problem i 2022. Våren ble til sommer, med en veldig varm mai, god vekst og vigør, og med et underskudd på vann. Regnet kom, men det gjorde også flere heftige varmetopper i juni, juli (over 41 grader) og august, før det kjølnet litt inn mot en sen august-innhøsting.

Vinene jeg smakte fra Leflaive var ganske fruktige og generøse, men flott laget. De har naturligvis ikke kompleksiteten til de store hvite burgunderne, selv om prislappen er ganske høy. Men de gir, skulle du være så heldig å få tak på dem, et inntrykk av hva en av de aller beste produsentene av hvit burgund i dag kan få til i Mâconnais og på lavere nivå i Côte d'Or.

Vinene selges på allokasjon via spesialbestilling hos importøren Moestue Grape Selections, men er også å få tak i på restauranter og vinbarer.

Logg inn for å lese smaksnotatene.

 

Foto: Pierre Vincent, vinmaker hos Leflaive © Eirik Sand Johnsen