Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Annonse: Områdene Asti og Monferrato

Åssidene, symbolet på fremragende vindyrking og et sted på UNESCO verdensarvliste.

Som kjent omfatter vindyrkingen i Asti og Monferrato en mange hundre år lang tradisjon som i løpet av årene har formet, ikke bare det vakre landskapet som har gitt området status som såkalt Unesco World Heritage Site, men også menneskene som har bebodd området siden vindyrkingen startet.

Neppe noen andre steder enn i Monferrato kan man med større tyngde si at landskapet er uløselig knyttet opp mot vinkulturen: Det veldige antallet vinmarker brytes kun opp av enkelte små landsbyer og gamle middelalderslott og er et uttrykk for et territorie med en historisk tradisjon knyttet opp mot vindyrkingen, og som er dypt rotfestet i befolkningen. En skattekiste av kultur, landskap og naturlig egenart som har vinen som sin ambassadør.

Jordsmonnet der barbera og de andre druesortene i Monferrato dyrkes bidrar til utviklingen av druesortenes karakter og kvalitetsverdi, og daterer seg tilbake mer enn 2 millioner år. Det var da havet begynte å trekke seg tilbake fra den nåværende Podalen, noe som initierte en prosess med å forme det nåværende åssidelandskapet.

Blant vinene og de ulike appellasjonene innen området er nok Barbera d’Asti DOCG den som er mest knyttet opp mot de gamle jordbrukstradisjonene og er representativ for regionen, selv om den også har prestert å fornye seg selv over tid for å møte ulike behov og endringer i folks smak.

Ved siden av vinifikasjon i ståltanker, som produserer friske og umiddelbart tilgjengelige viner, har bruken av barriques og større fat utviklet seg med det formål å produsere en Superiore-stil, som fremstår mer kompleks og som er ment for senere konsum. Selv om den fremstår som umiddelbar og lettdrikkelig i stil er Barbera d’Asti en vin som også er holdbar og som det er mulig å lagre i flere år for å finne det rette drikketidspunkt.

Hvis Barbera d’Asti er den kanskje mest representative appellasjonen i regionen Monferrato, så er det Nizza DOCG som representerer den mest fremragende kvaliteten. Den produseres utelukkende av barbera, og Nizza DOCG er en vin som kommer fra en av totalt 18 kommuner som alltid har vært ansett for å frembringe den høyeste kvalitet av barberadruer i regionen og som har vært utvalgt som underområder på grunn av druekvaliteten.

Den mest omfattende og allsidige appellasjonen i regionen er utvilsomt Piemonte DOC, som omfatter en lang rekke vinstiler: De tillatte druesortene omfatter barbera, bonarda, brachetto, grignolino, cortese, chardonnay, moscato bianco, pinot bianco, pinot grigio og pinot nero. I tillegg til stille viner er det også mulig å produsere frizzante og musserende viner, samt passitoviner.

Fra det omfattende produksjonsområdet til Piemonte DOC beveger vi oss til de få kommunene hvor Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG kan produseres. Som en lite dyrket druesort i Asti – den dyrkes i Castagnole Monferrato og enkelte andre kommuner – er ruchè en av de mest sjeldne lokale druesortene i regionen. Sjelden er også vinen Freisa d’Asti DOC, en vin med en lang historie som i den lokale bondetradisjonen ble produsert som en søt vin som skulle følge fruktbaserte desserter.

Terre Alfieri DOCG, Albugnano DOC, Cortese dell'Alto Monferrato DOC, Dolcetto d'Asti DOC, Grignolino d'Asti DOC, Loazzolo DOC , Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC er andre viktige og prestisjefylte appellasjoner.

Campaign financed according to EU REG. N. 1308/13

Skjermbilde 2023-10-11 kl. 09.36.35