Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Årets nye GG-viner

1. september markerer den offisielle lanseringsdatoen for hvite GG-viner fra 2019 og røde fra 2018. Men som i de senere årene er det flere produsenter som velger å lansere sine viner senere, slik at det også i år var en del som viste frem hvite viner fa 2018-årgangen og røde fra 2017-årgangen. Og flere produsenter glimret også med sitt fravær. For eksempel viste Leitz og Reichsrat von Buhl frem sine viner fra 2018, Keller hadde som vanlig kun en fatprøve med av en enkelt vin (denne gang Morstein Riesling GG 2019), og Weingut von Winning hadde ingen viner med. Kirchenstück Riesling GG 2019 fra Bürklin-Wolf, som vanligvis er med helt i teten, ble heller ikke vist frem.

Årgang 2019 må generelt klassifiseres som en kvalitativt stor årgang. Våren var kjølig, sommeren varm og tørr, mens sensommeren bragte tiltrengt nedbør med seg og kalde netter. Det resuterte i godt modne druer med høye syrenivåer, mens kvantiteten er noe under middels grunnet en del solsvidde druer (men mindre enn i 2018) og haglskader.

I Mosel var min favoritt Rausch Riesling GG 2019 fra Forstmeister Geltz-Zilliken, med de tre vinene fra Thomas Haag på Schloss Lieser, Niederberg Helden, Juffer-Sonneuhr og Goldtröpfchen som «runner ups». I Rheingau var det ingen viner med topp score i min bok. De som kom nærmest var Schloss Johannisberger Riesling GG 2019 samt Berg Kaisersteinfels Riesling GG 2018 og Berg Roseneck Riesling GG 2018 fra Leitz.

Fra Mittelrhein var det heller ingen viner med topp score, og den vinen som vanligvis kommer best ut herfra, Wolfshöhle Riesling GG fra Ratzenberger, skuffet i årgang 2019. Heller ikke i Franken var det uttelling på høyeste plan, og den som kom nærmest her var Riesling Hoheleite GG 2019 fra Paul Weltner.

I Nahe var det som vanlig mange flotte viner, og de som toppet listen var Felsenberg, Felseneck, Halenberg og Stromberg fra Schäfer-Frölich samt Felsenberg og Hermannshöhle fra Dönnhoff, alle fra årgang 2019.

I Rheinhessen var det Rothenberg fra Gunderloch, Pettenthal fra Kühling-Gillot, Pettenthal og Ölberg fra Schätzel, Heerkretz fra Wagner-Stempel og Morstein fra Keller samt Aulerde, Brünnenhäuschen, Kirchspiel og Morstein fra Wittman som kom best ut, igjen alle fra årgang 2019. Og fra Pfalz glimret særlig Kieselberg og Ungeheuer fra Mosbacher og Ganz Horn Im Sonnenschein fra Rebholz samt Gaisböhl, Langenmorgen, Pechstein og Ungeheuer fra Bürklin-Wolf.

Blant silvanervinene var det Paul Weltner og Rudi May som gjorde det best, fulgt av Georg Schwab, Rainer Sauer og Michael Frölich, mens det blant de røde spätburgunderne var Idig fra Christmann og Bürgel fra Keller best fulgt av Saumagen fra Weingut Rings. Alle disse tre vinene var fra årgang 2018.

 

Foto: Eirik Sand Johnsen
Morstein, Rheinhessen