Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

2006 og 168 fra Krug

Dyrkeåret 2006 var kontrastfylt i Champagne. Det startet med en særlig kald vinter, noe vårfrost, og senere hagl i juli, etterfulgt av en hetebølge som varte ut måneden. Det var tørt, og det ble registrert høye varmetopper og 23 dager med temperaturer over 30 grader. Da august kom, hadde den med seg kjølig vær, og to normale måneders regnfall i løpet av to uker. Følgelig meldte råtepresset seg, og med det, et intenst vinmarksarbeid for å redde både kvalitet og volum. Solrikt, varmt og tørt vær satte fart på modningen i september, og mens sukkernivåene skjøt opp, gikk syrenivåene ned. Skjønt, nettene var kjølige og bidro til å holde på friskhet og detaljering i vinene. Enkelte startet innhøstingen allerede den 7. september, og den varte til begynnelsen av oktober.

Årgangsstilen som resulterte er på den litt opulente og rause siden, men vinene er også friske og detaljerte. Jeg smakte nylig Krug Vintage 2006 og den fabelaktige Clos du Mesnil 2006, som begge viste stor kraft, kompleksitet og lagringsevne, men samtidig en innsmigrende tilgjengelighet fra start. De har begge to fått rundt tolv år med bunnfallslagring, samt Krugs sedvanlige 205-liters fatgjæring, noe de bærer godt preg av.

Krug har også lansert sin alltid imponerende Grande Cuvée i utgave nummer 168, som er basert den flotte årgang 2012 blandet med 42% reserveviner fra Krugs rikholdige lager. Med sin nye kjellermester Julie Cavil i spissen (hun har rykket opp etter 14 år i teamet) har man funnet frem til 120 forskjellige reserveviner fra mer enn ti forskjellige år, og med en 1996 pinot noir fra Verzenay som det eldste materialet. Stilen på Grande Cuvée kan synes å virke litt lysere og friskere enn før, og med et kledelig ungdommelig løft, mer epleaktig, og med litt mindre gul stenfrukt og nøtter. Jeg synes det er et skritt i riktig retning, for det luksuriøse stoffet er der fremdeles, man må bare smøre seg med litt mer tålmodighet før modningspreget trer frem. Hvis man da er i stand til å vente.

 

Krug Grande Cuvée Brut 168eme Édition
Varenummer: 354501
Pris: 1799,90

52% pinot noir, 35% chardonnay og 13% pinot meunier. Frisk duft av rik sitrus, modent eple, hvite frukter, blomster, brioche og smør med hint av nøtter og anis. Konsentrert, fyldig, rik og flott syrlig, med myk mousse, stor lengde og mineralsk, tørr avslutning.

 

Krug Vintage 2006
Varenummer: 1634101
Pris: 2769,90

48% pinot noir 35% chardonnay og 17% pinot meunier. Rik duft med preg av stenfrukt, eple, og uttalt autolyse mot bolledeig og brioche. Flott frukt i munnen, med frisk syre, ristede toner i retning nystekt tart tatin, nobel mousse med små bobler. Stor lengde, med kalkmineralitet og nokså tørr avslutning. Luksuriøs champagne med klar Krug-signatur. Lagringsdyktig, men innsmigrende.

 

Krug Clos du Mesnil 2006
Ikke lansert i Norge
Den 1,84 hektar lille vinmarken Clos du Mesnil i landsbyen Mesnil-sur-Oger ble plantet og rammet inn med stenmurer i år 1698. Krug kjøpte den forfalne marken i 1971, og startet med å restaurere den. 2006 er den nittende utgaven i rekken siden første årgang av Clos du Mesnil i 1979.

Floral og kalkmineralsk blanc de blancs med høyintens duft av rik sitrus, stenfrukt, blomster, anis, ristet brioche og nøtter. Kraftfull og energisk i munnen med stor konsentrasjon, rik og moden frukt ala hvit stenfrukt. Tett og fyldig mousse og en tørr, salt og knasende finish med enorm lengde. Stor vin som trenger tid.

 

Denne artikkelen var på trykk i Vinforum V - 2020