Logg inn / Registrer deg

Ukens vin: Lekker Lambrusco

En av mine personlige kjepphester de siste årene har vært de to lambrusco-vinene fra Villa del Corlo, som har blitt lansert i spesialutvalget i forbindelse med italiaslippene. Ukens vin er den mørke og tette Grasparossa di Castelvetro Corleto 2020.

Hva er lambrusco? Musserende rød eller rosa vin, syrlig som sure kirsebær, stram og knusktørr. På sitt beste, iallfall. Og slike er det få av. Mesteparten av den enorme lambruscoproduksjonen er av søt og karakterløs art, en stil som fikk fotfeste på 70- og 80-tallet, og som har nær rasert vintypens omdømme. Opprinnelig ble lambrusco laget ved at man la vinen på flaske før alkoholgjæringen var ferdig, eventuelt med et tilskudd av ny ufermentert most, og lot resten av denne prosessen ta seg av å utvikle boblene. Dette kalles metode ancestrale, selges udegorgert, og er til en viss grad på vei tilbake på moten. Det lages også noe lambrusco al metodo classico, med annengangsfermentering på flaske, og degorgering. De fleste lambruscovinene er imidlertid fremstilt ved hjelp av charmat-medoden, med annengangsgjæring i trykktanker av stål.

Lambrusco er ikke bare navnet på en vintype, det er navnet på en familie av stedegne druer, hvor de mest fremtredende er Sorbara, Grasparossa, Maestri og Salamino. Den har gitt navn til DOC-appellasjonene Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro og Lambrusco Salamino di Santa Croce, men man kan også lage lambruscovin under DOC Reggiano og et par andre lokale DOC’er og IGT Emilia.

Vi er altså i Emilia-Romagna, et av Italias kulinariske tyngdepunkt, nærmere bestemt i provinsene Modena og Reggio Emilia. Utenfor, til vest ligger byen Parma, til øst Bologna. Dette strøket er opphavet til italienske ikonprodukter som parmaskinke, parmesan, balsamico og for den sakens skyld Maserati, Lamborghini, pasta bolognese og Ferrari. Ting skulle jo ligge til rette for en kresen kvalitetssans! 

De to tilgjengelige vinene fra Villa del Corlo, en rosé og en rød, er begge svært vellykkede, ja sannsynligvis så bra som lambrusco kan bli. Villa del Corlo holder til i Castelvetro-sonen, syd for Modena, mot Monte Cimone, som er Appenninenes høyeste punkt. Her har de mesteparten av sine vinmarker, men de har også vinmarker i Sorbara-sonen nord for byen. I alt lager de, i tillegg til balsamicoeddiken som de er kjent for, ni forskjellige lambruscoviner, en del av dem enkeltvinmarksviner. Rosé-spumanten Elettra er toppvinen fra Sorbara og er laget med annengangsgjæring i flasken, mens toppvinen fra Grasparossa di Castelvetro – ukens vin – kommer fra vinmarken Corleto, som ligger noe brattere til, og er laget som frizzante med lavere trykk, i klassisk dyp, mørk farge. Den er laget i trykktanker av stål med 12-15 dager kjølig maserasjon på skallene. Du finner disse vinene i flere spesialbutikker rundt om i landet og i nettbutikken.

 

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Corleto 2020
Villa del Corlo, Emilia-Romagna
#13658501, kr. 229,80
(Non Dos)

19000 flasker produsert. Mørk og tett farge. Flott duft av mørke bær, urter, pepper, rålakris, lær og blomster. Pent syrlig i munnen, med flott saftig frukt, lett og kremet mousse, fine tanniner og lang tørr og stram finish med et kledelig streif av bitterhet.

Det er vel verdt å prøve lambrusco til et fat med spekemat, til patéer, og jeg tipper at man med hell kan forsøke den til kokt kjøtt ala cotechino og bollito misto. Ukens vin kan også gå som oppkvikker etter et tungt måltid, nærmest som en sprudlende digestivo, mens den lyserosa og syrefriske Lambrusco di Sorbara Elettra er en glimrende aperitiff.