Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Historisk hvit rioja

Det nordspanske vinkompani CVNE (Compañia Vinicola del Norte de España) ble etablert i Haro, Rioja den 24. mars i 1879 av brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa sammen med vindyrker Isidro Corcuera, og det er i dag etterkommere av familien Real de Asúa som driver vinhuset. CVNE er blant de eldste og mest ikoniske riojaprodusentene, men det er ikke klassisk rioja vi skal sette fokus på i dag, for ukens vin er deres hvite Monopole Clásico, som er tilsatt 5% manzanilla sherry.

Ukens vin kom til da Maria Larrea Quemada – dagens vinmaker hos CVNE – etter en smaking av gammel hvitvin fra kjelleren, inviterte den 86 år gamle Ezequiel García, som hadde vært husets vinmaker fra 1940 til 1970-tallet, til å gjenskape og relansere denne historiske hvite spesialiteten.

Vinen er hovedsakelig laget på den hvite druen viura fra Rioja Alta, som er håndhøstet og ståltankfermentert, før lagring med bunnfall i 300 og 500 liters fat som er brukt to ganger eller mer fra før. Til denne vinen tilsettes det 5% manzanilla sherry, som gir den en fascinerende x-faktor, et kledelig mineralsk florpreg med et streif av nøtter. Prøv den som aperitiff, til soppretter, hvit fisk med smørsaus (gjerne på vin med et anstrøk av flor), eller til skalldyr. Restaurant Bro i Ålesund (anmeldt her) kombinerte den for eksempel med hell til en umamirik rett på buk av klippfisk med grillede vårløk, havsalat, steinsopp, sølmajones og kantarellsaus. Undertegnede har på tiden det tok meg å skrive dette, gjort unna brorparten av flasken sammen med en god spansk spekeskinke og en brødskalk i solveggen. Også dette med hell.

Monopole Clásico 2017
CVNE, Rioja
#7345901, kr. 265,30
(Good Beverage)

Laget på 95% viura og 5% palomino i form av manzanilla sherry. Tiltalende duft av sitrus, gule plommer, bolledeig, olivenlake, fat og et hint av tørr sherry. Frisk og tørr i munnen, med fin frukt og fylde, glatt tekstur, lett smørpreg og en lang, salin og tørr avslutning med hint av fat. En fascinerende og særegen vin.