Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Grasiøs galiciavin

Det spanske vinkollektivet Envínate er prosjektet til studiekompisene Laura Ramos, Jose Martínez, Roberto Santana og Alfonso Torrente, som møttes under ønologiutdannelsen på universitetet i Alicante. De etablerte sammen en vinkonsulentvirksomhet etter studiene, som utviklet seg til Envínate i 2005. De har vinmarker på Tenerife (som er omtalt tidligere i denne spalten), Alamansa, Extremadura og Ribeira Sacra, hvor ukens vin, Lousas Viñas de Aldea 2019 kommer fra.

Vinen kommer fra tolv forskjellige parseller med opp mot 64 år gamle druestokker i Ribeira Sacra, beliggende på 400-600 meters høyde. Jordsmonnet består av granitt og skifer, og det galisiske ordet lousas, som også er navnet på denne vinen, er nettopp navnet på skifertypen som finnes her. På etiketten har Envínate også tilføyd Vinos Atlanticos, som forteller om et kjølig klima med påvirkning fra Atlanterhavet.

Ukens vin er laget på omtrent 90% mencia, 7% bastardo og 3% mouraton (alicante bouschet), men den skal inneholde 12 andre lokale druer i miksen. Hele klaser gjæres i små åpne gjæringskar og fottråkkes etter 3 uker, med ni måneder modning i gamle fat.

Lousas Viñas de Aldea 2019
Envínate, Ribeira Sacra
#10906501, kr. 279,90
(Unico Real Wines)

Frisk duft av mørke bær, blomster, lær, urter og krydder. Glimrende og kjølig frukt i munnen, med fin syrlighet, lett fylde, glatt tekstur og lang, fast, lett spicy finish med fine tanniner.