Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Bordeaux til lammet

For en del år siden ble 2011-årgangen av Château Lanessan lansert på polet, og vi viet den fortjent oppmerksomhet den gangen. I mellomtiden har den hatt perioder uten tilgjengelighet, men nå er den å finne i mange polhyller og på bestilling. Jeg smakte den på nytt nylig og den har har ikke rikket seg mye på fire år, men fremstår sunn og med fin modning og fortsatt robust nok for mange år til i kjelleren.

Château Lanessan ligger i appellasjonen Haut-Médoc, bare noen hundre meter gjennom et skogholt syd for det velkjente Château Gruaud-Larose i Saint-Julien. Slottet er kjent for tabben med å ha takket nei til å bli med i Bordeaux-klassifiseringen i 1855, men også for å lage gode viner til sympatiske priser, og de siste årene kvaliteten også blitt løftet ytterligere.

2011 er en god mellomårgang som har bydd på viner med høy friskhet og god konsentrasjon. Sesongen var utfordrende, og startet med vanskelige og kjølige blomstringsforhold som reduserte avlingen fra start. Så fulgte en varm og tørr periode ut juni, med utfordringer knyttet til vannmangel og solbrente druer, før juli kom med det kjøligste været på flere tiår, og som sammen med noe regn førte til råteproblemer. Da innhøstingen startet i tidlig september var behovet for sortering av druematerialet stort, og resultatet ble et beskjedent kvantum, men av godt materiale for de eiendommene som sorterte og renset nøye både i vinmarkene underveis i sesongen og ved innhøsting.

Et godt valg for påsketid og en klassisk lammelårmiddag!

Château Lanessan 2011
Haut-Médoc, Bordeaux
#3048901, kr. 310,-
(Moestue)

53 % cabernet sauvignon, 36 % merlot, 8 % petit verdot og 3 % cabernet franc. Lett utviklet haut medoc med fine mørke bærtoner, plommer, trevirke, høstløv, tobakk, lær og krydder. Hint av utvikling mot svisker. Pent syrlig og god frukt i munnen med fin dybde, faste, tørre tanniner og god lengde. Fortsatt holdbar og god.