Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Vidløftig verdicchio

Slutten av januar, og vi står med begge bena midt i sesongen for noen av de beste sjømatråvarene denne verden har å by på. Dette bør reflektere seg på middagstallerkenen og følgelig også i glasset. Ukens vin er Verdicchio di Castelli di Jesi Riserva 2015 fra Villa Bucci.

Vinområdene i Marche, mot Italias adriaterhavskyst i øst er ikke de mest omtalte, der de ligger litt i skyggen av Toscana, med et noe rustent rykte når det gjelder den generelle kvaliteten på vinene, og uten noen store fanebærende viner i toppen. Men Marche har en lang og spennende vinhistorie. Det er dokumentert vindrueplanter her fra år 700 før vår tidsregning, og fem hundre år senere skal den kartagenske hærfører Hannibal ifølge den legendariske vinskribent Luigi Veronelli ha måttet bekymre seg for sine troppers edruelighet og dyktighet på sin vei sydover i Italia, i møte med verdicchiovinen. Den andre juledag i 1194 ble Keiser Fredrik II, i et slags PR-stunt iscenesatt av sin mor som var enke, født i et telt på torget i landsbyen Jesi. Og det er Verdicchio dei Castelli di Jesi som er Marches ledestjerne i dag, etter de siste tiårs kvalitetsheving, ikke minst med Villa Bucci i spissen.

Verdicchio er en drue med høy avlingsevne. Den har fin fedme og fylde og middels syrlighet, med en kledelig bitterknekk i avslutningen. Bucci er blant de som lar vinene gjennomgå malolaktisk syreomdannelse, noe som ofrer litt av syrekrispheten til fordel for en rikere munnfølelse. Deres viner er laget på bakgrunn av lav avkastning fra gamle stokker, og økologisk tilnærming i vinmarkene (uten sertifisering), og er med sin konsentrasjon og lagringsdyktighet noe av det beste Italia har å by på av hvite viner.

Ukens vin er husets riserva fra 2015, lagret i gamle slavonske botte i to år, med to år påfølgende flaskelagring. Den er god å drikke nå, men vil holde mange år i kjelleren. Det samme kan sies om den enkleste vinen fra Bucci, som kun er tilgjengelig i enkelte polutsalg i årgang 2018 for øyeblikket. Den kan nytes ung og frisk til lette sjømatretter, men den vil også tåle mange år på langs for et mer komplekst og rikt resultat.

Riserva Villa Bucci 2015
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 
Bucci, Marche
#4659501, kr. 480,50
(Gaia)

Tiltalende og lett utviklet duft, med preg av epler, sitrus, mineraler, smør og urter. Kremet, lett fyldig og glatt, med god konsentrasjon og fedme, og lang, saltaktig mineral finish med tørr avslutning. Kraftfull verdicchio som drikker godt, men som gjerne kan lagres videre.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2018
Bucci, Marche
#4659601, kr. 260,50
(Gaia)

Flott duft av sitrus, epler, urter og mineraler. Lett fyldig og glatt vin i munnen, kremet og pent syrefrisk syre, med god konsentrasjon og lengde og krisp, tørr og fast finish med lett, druetypisk bitterknekk. Lagringsdyktig og flott verdicchio.