Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Val d'Ossolas redning

Den vakre dalen Val d'Ossola ligger nærmest omringet av sveitsergrensen, under alpene aller lengst nord i Piemonte. Her dyrkes den lokale nebbioloklonen prünent på 300 til 500 meters høyde, i kjølige, alpine forhold, moderert av elven Toca og den store innsjøen Lago Maggiore. Sommerdagene kan bli varme og solrike, men nettene byr på svale vinder fra fjellene. Også høsten er lang og kjølig og bidrar til aromatisk finesse med en lang og god avslutning på modningen.

Jordsmonnet er stenete med grus av gneiss og granitt med mindre mengder leire, og har i det hele tatt mer til felles med Valtellina i Lombardia enn mesteparten av Piemonte.

Appellasjonen DOC Valli Ossolane kom til så sent som i 2009, men området har en lang og rik vinhistorie. Den tidligst kjente beskrivelsen av prünent er i et kirkedokument fra en avdød adelsmann som hadde testamentert sin prünent-vin til kirken i 1309. Val d'Ossola har det siste århundret hatt en lignende skjebne som mye av Alto Piemonte, med phylloxera, vanskelige værforhold, industrialisering og stor fraflytting. En gang var det 900 hektar med vinmarker her, nå er det rundt 30. Dette er arbeidsintensive terrassevinmarker med til dels over 100 år gamle stokker, som dyrkes i en type pergolaoppbinding kalt topia med håndlagde stenpåler fra de lokale granittbruddene. Mye av det gamle plantematerialet er upodet og står på egne røtter.

Vinhuset Cantine Garrone holder til i Oira di Crevoladossola og er den aktøren med størst kvalitetsmessig, sosial og økonomisk betydning for området. De har historie tilbake til 1920, men dagens Cantine Garrone ble snarere til på starten av 1990-tallet, da krisen i området var på sitt dypeste. Deres første kommersialiserte vin var 36 flasker med årgang 1994. Roberto, Mario, Marco og Matteo Garrone driver virksomheten, og de er den største vinmarkseieren i området med sine tre hektar, men disponerer totalt rundt 13, gjennom samarbeidet de har med rundt 40 småbønder i Associazione Produttori Agricoli Ossolani, som hver dyrker sine hager; jordlapper på i snitt 250 kvadratmeter i størrelse. Mange av disse bøndene er gamle, vindyrkingen har på sett og vis hoppet over en generasjon i Val d'Ossola.

Ukens vin er Garrones røde inngangsvin Munaloss, en som er laget på 50 % prünent (nebbiolo), 30 % croatina og 20 % barbera, gjæret og modnet i ståltank, med rundt 10 dager skallkontakt. Den som får øye på Garrones DOC Valli Ossolane Prünent bør også kjenne sin besøkelsestid.

Garrone Munaloss 2018
Val d'Ossola, Piemonte
#11702301, kr. 212,-
(Moestue)

Dufter av røde bær, kirsebær, blomster og urter. Frisk, finmasket og delikat nordpiemonteser med god syre og fruktdybde, saftig munnfølelse, med pene, stramme tanniner og god lengde.