Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Ukens vin: Vårvin fra Savoie

Våren er i full spring her i hovedstaden, og med det kommer en tørst på kjølige hvitviner i solen. I prisklassen under 250 er det mye tysk riesling som står frem som de beste kjøpene, og det skal innrømmes at det skylles ned en hel del av slikt stoff her hos undertegnede særlig i vårmånedene. Og hva er det med rieslingvinene som er så attraktivt? Høy syrlighet, moderat alkohol, en livsbejaende aromatikk og fruktkarakter, og gjerne en salt mineraltone som gir deg lyst på litt mer. Men her kommer ukens vin seilende inn fra Savoie i Øst-Frankrike. Den heter Silice Blanc og er laget av Brice Omont fra Domaine des Ardoisières.

Savoie ligger under alpene og Mont Blanc, helt mot Frankrikes grenser mot Italia, og er nok mer kjent for skiturister enn den gjengse polkunde. Men importørene har etterhvert tilgjengeliggjort en del viner fra dette strøket, og Vinmonopolet satt fokus på det i maislippet i fjor. Fra de bratte, steinete og kjølige skråningene kommer gode røde og hvite viner fra lokale druer som de hvite jacquère og rousette, og de røde mondeuse og persan.

Domaine des Ardoisières ble opprettet i 1998 av den nå pensjonerte Michel Grisard, som etter en overlappingsperiode overlot prosjektet til Brice Omont i 2010. Her arbeides rundt 16 hektar vinmarker biodynamisk vis med økologisk sertifisering, i tildels stupbratte vinmarker. Dom. des Ardoisières har tatt for seg eldgamle forlatte terrassevinmarker, og sammen med hundrevis av små landeeiere fått revitalisert vindyrkingen omkring landsbyen Cévins, men de har også vinmarker ved andre landsbyer. I kjelleren benyttes villgjær i forskjellige typer gjæringsbeholdere, med malolaktisk gjæring på de hvite og delvis kullsyregjæring på de røde, med lave svoveltilsetninger og en generell hands off tilnærming.

Ukens vin kommer fra innkjøpte druer av typen jacquère, fra 50-60 år gamle vinstokker på kalksteinrøys og kalkholdig leire i Apremont. Den holder moderate 11% alkohol og er klassifisert som en Vin des Allobroges IGP.

Silice Blanc 2019
Maison des Ardoisières
Savoie, Frankrike
#11057101, Kr. 229,90
(Blend Wines)

Frisk, kjølig og løftet duft med preg av grønne epler, sitrus, hvite blomster, knust sten og hint av fersken og nøtter. Syrlig og lett saltaktig i munnen, med god intensitet og lengde, og en fast tekstur med tørr avslutning. Stilen er sunn, åpen og mineral, og bør kunne tjene til å forene den klassiske vindrikker med den naturvininteresserte. En fin aperitiffvin, eller til lette retter av fisk og skalldyr, eller vårens grønnsaker.