Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Topp Txakoli

Txakoli – som uttales «cha-koli» – er navnet på den tradisjonelle vinen fra Baskerland, laget hovedsaklig på druen hondarribi zuri. Bodega Elizalde holder til i Elorrio, i åslandet mellom Bilbao og San Sebastian, og besitter 6,5 hektar med noen av de høyest beliggende vinmarkene i området. Ukens vin er deres Mendraka 2019.

Værforholdene i Biscaya-bukten har vært beryktet og fryktet gjennom sjøfartshistorien, og Elizaldes sydeksponerte vinmarker ligger beskyttet fra den ville nordavinden fra havet. Dette er et relativt kjølig og forblåst landskap, bestående av et leirholdig jordsmonn med innslag av kalk og marine fossile forekomster, hvor det har vært dyrket vindruer helt siden 1100-tallet. Den nokså nye DO Bizkaiki Txakolina i de senere år har fått fortjent oppmerksomhet for sin syrlige, tørre og minerale stil.

Mendraka 2019
Bodega Elizalde, Baskerland
#11176501, kr. 199,90
(LaMarc)

Laget i ståltank av 100% hondarribi zuri. Frisk duft av blomster, grønne epler, fersken og sitrus. Syrefrisk og sitrende i munnen, med god frukt, og en knusktørr, krisp og lett salt utgang med god lengde. Nytes kjølig og fersk til lette og rene retter av skjell, skalldyr og annen sjømat, eller alene i skyggen for sine leskende egenskaper.