Logg inn / Registrer deg
Hjemme hos Trond Moi

Ukens vin: Tiltalende Teroldego

Den tidligste benevnelsen av druen teroldego er funnet i et dokument datert 18. januar i år 1480 i Cognola, like ved Trento. Denne gamle, lokale druesorten vokser i all hovedsak på høysletten Rotaliano i Trentino, hvor Elisabetta Foradori dyrker sine 26 hektar vinmark. Ukens vin er hennes Teroldego 2016.

Ifølge DNA-analyser har teroldego pinot nero som en av sine stamfedre, og druen er selv i familie med den franske dureza (en av foreldrene til syrah) og i tillegg blant opphavene til de lokale norditalienske sortene lagrein og marzemino. På sitt beste lager teroldego urtepregede, mørke, strukturerte og saftige viner med flott bærfrukt, men mye av områdets vin er spinkle og karakterløse, laget med etterkrigstidens høyproduktive kloner, og med veldig høyt utbytte. Områdets fremste appelasjon, DOC Teroldego Rotaliano, tillater et maksimalt utbytte på hele 119 hl/ha.

Da Elisabetta Foradori tok over familieeiendommen etter farens død i 1984 var hun 19 år. Hun ville løfte områdets ry, og startet med å bytte plantematerialet sitt til kvalitativt bedre kloner, og endret oppbindingsmetodene fra pergola til vertikale systemer. Eiendommen ble sertifisert biodynamisk i 2009, og med årene har også små eikefat blitt forkastet til fordel for amfora og store botti. Det er særlig verdt å se nærmere på Foradoris enkelvinmarksviner av teroldego, men den nå basislistede Teroldego 2016 gir masse vin for pengene, og er en god indikasjon på kvaliteten og stilen fra denne adressen.

Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2016
Foradori, Trentino
#1082301, kr. 255
(Liquid)

Mørk og fersk bærfrukt på duft, med innslag av lær, lakris, urter og et streif av røk. Tett, syrlig og generøs frukt i munnen, saftig og strukturert, med god lengde, faste tanniner og en lett urtebitter knekk i utgangen.