Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Syrefrisk Schilcato

Den østerrikske spesialiteten schilcher, som lages av druesorten blauer wildbacher i regionen Weststeiermark, hadde i flere år Norge som sitt viktigste marked utenfor lokalområdet, og det var særlig Stefan Langmann som hadde suksess med denne svært syrlige og knusktørre vinen. Men så i 2016 kom katastrofen. Hele årets avling ble utradert av sen vårfrost, og Langmann mistet sine listeføringer i Norge. Nå er imidlertid årgang 2017 inne i polhyllene, og fra og med denne årgangen har Langmann lansert en nyskapning som han har kalt Schilcato Ukens vin er Schilcato 2017 fra Weingut Langmann.

Med syrenivåer som typisk ligger på 8-10 g/l er schilcher er schilcher en vin for syrefriker. Langmanns idé med Schilcato har vært å lage en rosévin av blauer wildbacher etter modell av Moscato d’Asti. Dvs at vinen gjærer på tank til ønsket alkohol- og sødmenivå er nådd. Deretter filtreres og tappes vinen under trykk, slik at man har en alkoholsvak og lett musserende vin med litt restsødme. Balansen mellom sødme, syre og alkohol blir omtrent som i en mosel kabinett, og boblene bidrar til å forsterke friskheten. En meget vellykket debut!

Schilcato 2017
Weingut Langmann, Weststeiermark
#8290001, kr 169,90
(Vinum)

Frisk, ren og tiltalende schilcato med innslag av rips, hylleblomst, markjordbær og et streif av solbærblader på duft. Slank, syrlig, lett musserende og svært frisk også i munnen med delikat sødme inn, god lengde og krisp og syrlig finish. Laget som en moscato d’asti, med ca 40 g/l restsødme.

Mat: Lette bærdesserter